Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR v druhé polovině března 2002 (čtrnáctidenní zpravodajství)

Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR

v druhé polovině března 2002 (čtrnáctidenní zpravodajství)

Ceny zemědělských výrobců (CZV) jatečného skotu tř. SEUR stagnovaly k 27. 3. 2002 na úrovni šetření k 13. 3. Průměrná cena jatečného skotu tř. SEUR se ustálila na 62,67 Kč/kg v mase (34,69 Kč/kg ž. hm.). Průměrné CZV jatečných jalovic a krav tř. SEUR se mírně zvýšily. Průměrná CZV jatečných býků tř. SEUR klesla od minulého šetření o 0,38 Kč/kg v mase, pohybovala se v rozmezí od 68,11 do 77,25 Kč/kg v mase a ustálila se na 72,52 Kč/kg v mase (40,74 Kč/kg ž. hm.). Tato cena je ve srovnání s cenou zjišťovanou k 27. 3. 2001 vyšší o 26,3 %. CZV jatečných jalovic tř. SEUR se pohybovala v rozpětí od 43,14 do 59,14 Kč/kg v mase a dosáhla v průměru 53,52 Kč/kg v mase (28,93 Kč/kg ž. hm.), tj. ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 8,4 %. CZV jatečných krav tř. EUR se pohybovala od 25,06 do 50,75 Kč/kg v mase a zastavila se v průměru na 42,81 Kč/kg v mase (22,53 Kč/kg ž. hm.). Pro první polovinu dubna odhadujeme neměnný vývoj nákupních cen jatečného skotu.

V návaznosti na vývoj CZV jatečného skotu se projevuje ustálení cen průmyslových výrobců (CPV) hovězího výsekového masa na úrovni šetření k 13. 3. 2002 ve výši 102,03 Kč/kg. Změny u jednotlivých druhů hovězího masa se pohybovaly od - 1,33 do 0,47 Kč/kg. Nejvíce poklesla CPV hovězí roštěné na 130,05 Kč/kg a největší nárůst zaznamenala cena hovězího předního s kostí o 0,80 Kč/kg na 57,60 Kč/kg.

K 27. 3. 2002 klesla CZV jatečných prasat celkem na 40,20 Kč/kg v mase, tj. o 17,5 % méně jak ve stejném období loňského roku. Nákupní cena jatečných prasat tř. SEU se pohybovala od 38,01 do 45,13 Kč/kg v mase a v průměru dosáhla 41,05 Kč/kg v mase (33,37 Kč/kg ž. hm.), tzn. pokles od předchozího šetření o 0,32 Kč/kg v mase. V první polovině dubna očekáváme ceny na úrovni minulého období.

Cena průmyslových výrobců (CPV) vepřového výsekového masa klesla u většiny ze sledovaných druhů, a dosáhla v průměru 63,09 Kč/kg, tj. pokles od 13. 3. 2002 o 1,13 Kč/kg. Ze sledovaných druhů se zvýšila průměrná CPV pouze u vepřového předku na 60,42 Kč/kg a vepřové kýty s kostí na 80,62 Kč/kg. Z ostatních druhů se nejvíce snížila cena vepřové půlky se sádlem na 47,54 Kč/kg a cena vepřové pečeně na 95,16 Kč/kg.

Ze sledovaných masných výrobků se snížila nejvíce cena Poličanu o 2,47 Kč/kg na 141,58 Kč/kg a cena uzené rolované plece o 1,90 Kč/kg na 108,18 Kč/kg. Od předchozího šetření se nejvíce zvýšila cena turistického trvanlivého salámu o 1,11 Kč/kg na 93,03 Kč/kg.

Všechny výše uvedené ceny jsou aktuální realizační ceny bez DPH.

Zahraniční obchod ČR

Hovězí maso

Od začátku letošního roku do 2. 4. 2002 bylo do ČR dovezeno 1 137,2 t hovězího masa. Ve sledovaném období, tj. od 18. 3. do 2. 4. 2002 bylo dovezeno 220,1 t čerstvého, chlazeného hovězího masa, tzv. kompenzované čtvrti za jednotkovou cenu 50,53 Kč/kg ze Slovenska. V nadcházejícím období bude stagnovat dovoz hovězího masa z důvodu zákazu dovozu živého skotu a hovězího masa ze Slovenska od 4. 4. 2002 (BSE).

Ve stejném období bylo vyvezeno 5 769,4 t hovězího masa, z toho v období od 18. 3. do 2. 4. 2002 bylo exportováno 2 174,3 t zmrazeného, převážně vykostěného hovězího masa za jednotkovou cenu 46,17 Kč/kg. Export směřoval hlavně do Bosny a Hercegoviny, Bulharska a Makedonie.

Vepřové maso

V období od 1. 1. do 2. 4. 2002 bylo do ČR dovezeno 6 676,5 t vepřového masa. Ve sledovaném období, tj. od 18. 3. do 2. 4. 2002 bylo dovezeno 202,2 t vepřového masa za jednotkovou cenu 49,93 Kč/kg ze zemí EU, převážně z Německa a Španělska.

V období od začátku letošního roku do 2. 4. 2002 bylo vyvezeno 4 865,6 t vepřového masa, z toho od 18. 3. do 2. 4. 2002 bylo exportováno 882,3 t vepřového masa za jednotkovou cenu 51,77 Kč/kg. Export směřoval na Slovensko, do Rumunska, Maďarska, Bulharska a Estonska.

V Praze dne 4. 4. 2002 Ing. Monika Trnková

Ing. Jana Bernášková

Tabulka č. 1 - Vývoj cen jatečných zvířat při nákupu v podnicích masného průmyslu ČR 27. 3. 2002 Kč/kg v mase

--
----------

VÝROBEK

-

27.3.2002

13.3.2002

27.2.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

-
--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

-

I. tř. jakosti

---------

Jateční býci SEUR

72,52

72,90

73,07

-0,38

-0,55

99,5

99,2

-

Jatečné jal. SEUR

53,52

53,16

53,36

0,36

0,16

100,7

100,3

-

Jatečné krávy EUR

42,81

42,56

40,68

0,25

2,13

100,6

105,2

-

Jatečná prasata SEU

41,05

41,37

42,88

-0,32

-1,83

99,2

95,7

-

Telata mléčná

71,79

72,38

74,19

-0,59

-2,40

99,2

96,8

-

Telata těžká

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Všech tříd

---------

Jateční býci

-

72,02

72,51

72,62

-0,49

-0,60

99,3

99,2

-

Jatečné jalovice

52,90

52,42

52,27

0,48

0,63

100,9

101,2

-

Jatečné krávy

40,07

39,71

38,46

0,36

1,61

100,9

104,2

-

Jatečná prasata

40,20

40,44

41,91

-0,24

-1,71

99,4

95,9

-

Ovce a kozy

-

88,28

57,79

84,97

30,49

3,31

152,8

103,9

-
----------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

-

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

--
----------
----------

Cenové rozmezí při nákupu jatečných zvířat k 27. březnu 2002

-----

býci třídy SEUR od 68,11 do 77,25 Kč/kg v mase

------

jalovice tř. SEUR od 43,14 do 59,14 Kč/kg v mase

------

krávy třídy EUR od 25,06 do 50,75 Kč/kg v mase

------

prasata tř. SEU od 38,01 do 45,13 Kč/kg v mase

------

Tabulka č. 2 - Ceny placené zemědělcům za dodaná jat. zvířata v podnicích masného průmyslu podle oblastí ČR

--

k 27. 3. 2002

Kč/kg

v mase

-----
----------

Oblast

-

Býci tř. A

Býci

Jalovice tř. A

Jalovice

Krávy tř. A

Krávy

Prasata tř. I.

Prasata

NUTS 2

--

celkem

-

celkem

-

celkem

-

celkem

----------

oblast 1 + 2

-

73,77

73,73

47,15

46,46

40,04

39,83

40,73

40,66

Pha +Stř. Čechy

--------

oblast 5

-

71,92

71,36

54,24

53,55

39,90

36,66

40,76

40,26

SV

---------

oblast 4

-

74,95

74,30

56,76

56,16

48,68

46,66

41,37

40,24

SZ

---------

oblast 3

-

72,28

71,55

51,30

51,13

41,28

38,66

41,73

39,90

JZ

---------

oblast 6

-

71,20

70,97

54,24

53,52

43,68

43,02

40,20

39,65

JV

---------

oblast 7

-

72,00

71,87

52,19

52,19

44,07

38,34

41,87

41,26

Stř. Morava

---------

oblast 8

-

72,89

72,12

54,53

53,75

43,94

40,69

41,44

40,77

Ostravsko

---------

ČR

-

72,52

72,02

53,52

52,90

42,81

40,07

41,05

40,20

----------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tabulka č. 3 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 3. 2002

-------
---------

VÝROBEK

27.3.2002

13.3.2002

27.2.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

HOVĚZÍ MASO VÝSEKOVÉ

-------

H 1/4 přední I.

-

73,96

74,17

72,28

-0,21

1,68

99,7

102,3

H 1/4 zadní I.

-

84,61

84,96

83,88

-0,35

0,73

99,6

100,9

H. přední bez kosti prům.

94,08

94,59

94,82

-0,51

-0,74

99,5

99,2

H zadní bez k., kýta, plec, prům.

116,46

115,99

116,27

0,47

0,19

100,4

100,2

H přední s kostí prům.

57,60

56,80

56,39

0,80

1,21

101,4

102,1

H svíčková vč. KÚ prům.

280,62

281,94

278,12

-1,32

2,50

99,5

100,9

H roštěná vč. KÚ prům.

130,05

131,38

131,55

-1,33

-1,50

99,0

98,9

VEPŘOVÉ MASO VÝSEKOVÉ

-------

V předek

-

60,42

60,21

62,95

0,21

-2,53

100,3

96,0

V kýta s kostí

-

80,62

80,07

79,62

0,55

1,00

100,7

101,3

V pečeně

-

95,16

96,59

97,51

-1,43

-2,35

98,5

97,6

V krkovice

-

83,28

84,37

85,95

-1,09

-2,67

98,7

96,9

V bok

-

55,64

56,31

57,42

-0,67

-1,78

98,8

96,9

V kýta bez kosti

-

106,78

108,16

109,30

-1,38

-2,52

98,7

97,7

V plec bez kosti

-

100,23

101,46

102,18

-1,23

-1,95

98,8

98,1

V půlky s hlavou se sádlem

47,54

49,04

49,86

-1,50

-2,32

96,9

95,3

V kostry - 1/2 s hlav. bez sádla

56,58

57,80

57,66

-1,22

-1,08

97,9

98,1

V kostry - 1/2 bez hl. - speciál

57,88

59,25

61,68

-1,37

-3,80

97,7

-

VEPŘOVÉ SÁDLO

--------

V sádlo syrové s kůží

-

26,80

38,54

24,81

-11,74

1,99

69,5

108,0

V sádlo syrové bez kůže

39,42

38,54

39,66

0,88

-0,24

102,3

99,4

Škvařené sádlo pro VO prům.

38,27

36,68

37,04

1,59

1,23

104,3

103,3

Škvař. sádlo Tuk. prům.

15,84

11,94

17,16

3,90

-1,32

132,7

92,3

---------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tabulka č. 4 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 3. 2002

-------
---------

VÝROBEK

27.3.2002

13.3.2002

27.2.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

KONZERVY-ceny přep. na 1 kg

-------

H ve vlastní šťávě (425 g)

66,13

60,85

61,44

5,28

4,69

108,7

107,6

V ve vlastní šťávě (415 g)

63,03

62,96

61,71

0,07

1,32

100,1

102,1

Játrová paštika prům.

56,33

54,33

60,09

2,00

-3,76

103,7

93,7

V šunka v plechu a fólii

157,30

172,16

167,97

-14,86

-10,67

91,4

-

Luncheon meat prům.

45,63

47,94

47,91

-2,31

-2,28

95,2

95,2

MASNÉ VÝROBKY

-------

Špekáčky

-

47,46

48,45

48,25

-0,99

-0,79

98,0

98,4

Jemné párky

-

53,87

53,15

56,86

0,72

-2,99

101,4

94,7

Obyčejné párky

43,94

44,45

43,37

-0,51

0,57

98,9

101,3

Slovenský salám

45,72

45,10

45,20

0,62

0,52

101,4

-

Gothajský salám

59,49

60,51

60,05

-1,02

-0,56

98,3

99,1

Šunkový salám

-

93,34

93,39

95,72

-0,05

-2,38

99,9

97,5

Turistický salám trvanlivý

93,03

91,92

92,35

1,11

0,68

101,2

100,7

Vysočina

-

96,63

97,97

98,20

-1,34

-1,57

98,6

98,4

Selský salám

-

90,88

91,40

91,73

-0,52

-0,85

99,4

99,1

Poličan

-

141,58

144,05

141,10

-2,47

0,48

98,3

-

Debrecínská pečeně

153,70

154,49

156,18

-0,79

-2,48

99,5

-

Anglická slanina

99,55

99,72

102,40

-0,17

-2,85

99,8

-

Lahůdkové játrovky

62,24

63,25

59,68

-1,01

2,56

98,4

104,3

Uzená rolovaná plec

108,18

110,08

109,59

-1,90

-1,41

98,3

-

Šunka dušená

-

123,86

124,04

125,38

-0,18

-1,52

99,9

98,8

---------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info