Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR v druhé polovině prosince 2001

Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR

v druhé polovině prosince 2001 - VÚZE - BIC

V průběhu druhé poloviny prosince 2001 se zastavil růst cen jatečného skotu celkem, průměrná cena dosáhla 28,64 Kč/kg ž. hm. Cena zemědělských výrobců (CZV) jatečných býků celkem se mírně zvýšila v průměru na 35,87 Kč/kg ž. hm., zatímco CZV jatečných jalovic se nepatrně snížila na 25,41 Kč/kg ž. hm. a CZV jatečných krav celkem stagnovala na dosažené úrovni předchozího šetření a dosáhla v průměru 18,42 Kč/kg ž. hm.. CZV jatečných býků tř. A se pohybovala v rozmezí od 30,55 do 38,00 Kč/kg ž. hm. a dosáhla v průměru 36,29 Kč/kg ž. hm., což představuje zvýšení od předchozího šetření o 0,12 Kč/kg ž.hm. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je cena jatečných býků tř. A letos nižší o 2,15 Kč/kg ž. hm. CZV jatečných jalovic tř. A se pohybovala od 23,00 do 30,00 Kč/kg ž. hm. a dosáhla v průměru 26,07 Kč/kg ž. hm., CZV jatečných krav tř. A byla v rozpětí od 16,50 do 25,00 Kč/kg ž. hm. a dosáhla v průměru 19,90 Kč/kg ž. hm.

Průměrná cena průmyslových výrobců (CPV) 99,70 Kč/kg hovězího výsekového masa se zvýšila o 1,7 %. Na tomto zvýšení se nejvíce podílelo zvýšení o 4,7 % hovězí čtvrť zadní I. (80,20 Kč/kg) a zvýšení o 3,1 % hovězí přední bez kosti (94,55 Kč/kg). Hovězí přední s kostí jako jediné ze sledovaných druhů hovězích mas pokleslo a to o 1,1 % na 53,95 Kč/kg.

V průběhu první poloviny ledna se očekává mírný růst cen jatečného skotu a zároveň i růst cen průmyslových výrobců hovězího masa.

Průměrná CZV jatečných prasat celkem má dále sestupný trend, cena poklesla v průběhu druhé poloviny prosince o 1,9 % na 38,57 Kč/kg ž. hm. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je cena letos stále vyšší a to už jen o 0,47 Kč/kg ž. hm. CZV jatečných prasat tř. I. se pohybovala v rozmezí od 36,99 do 42,35 Kč/kg ž. hm. a v průměru dosáhla 39,49 Kč/kg ž. hm., tj. pokles o 0,82 Kč/kg ž. hm. od šetření k 13. 12. 2001. V první polovině ledna se očekává dále mírný pokles cen jatečných prasat.

Průměrná cena průmyslových výrobců (CPV) vepřového výsekového masa poklesla od předchozího sledování o 0,3 % na 74,33 Kč/kg. Nejvíce poklesla průměrná cena vepřového předku 1 % na 69,31 Kč/kg. Mírně se zvýšila průměrná cena vepřové krkovice na 92,89 Kč/kg a průměrná cena vepřové pečeně na 104,70 Kč/kg.

Zahraniční obchod ČR

Hovězí maso

Od 1. 1. do 29. 12. 2001 bylo do ČR dovezeno 94,2 t hovězího masa. Ve stejném období bylo vyvezeno celkem 12 637,4 t hovězího masa. Ve sledovaném období, tj. od 17. 12. do 29. 12. tohoto roku nebylo hovězí maso dováženo ani vyváženo.

Vepřové maso

Od začátku letošního roku do 29. 12. 2001 bylo do ČR dovezeno 16 298,6 t vepřového masa, z toho v období od 17. 12. do 29. 12. tohoto roku bylo dovezeno 380,0 t za jednotkovou cenu 67,07 Kč/kg ze zemí EU, převážně z Belgie, Německa, Francie a Itálie. Od začátku roku bylo exportováno celkem 8 150,7 t vepřového masa. Ve sledovaném období od 17. 12. Do 29. 12. 2001 bylo vyvezeno 108,2 t za jednotkovou cenu 72,90 Kč/kg převážně na Slovensko.

V Praze dne 4. 1. 2002

Ing. Monika Trnková

Ing. Jana Bernášková

IS VÚZE BIC

Tabulka č. 1 - Vývoj cen jatečných zvířat při nákupu v podnicích masného průmyslu ČR 27. 12. 2001 v Kč/kg ž. hm.

---
-----------

VÝROBEK

-

27.12.2001

13.12.2001

27.11.2001

Rozdíl v Kč

Index (%)

--
--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

--

I. tř. jakosti

----------

Jateční býci

-

36,29

36,17

35,85

0,12

0,44

100,3

101,2

--

Jatečné jalovice

26,07

26,40

26,31

-0,33

-0,24

98,8

99,1

--

Jatečné krávy

19,90

19,76

19,99

0,14

-0,09

100,7

99,5

--

Jatečná prasata

39,49

40,31

42,84

-0,82

-3,35

98,0

92,2

--

Telata mléčná

42,08

41,85

42,84

0,23

-0,76

100,5

98,2

--

Telata těžká

-

-

-

-

-

-

-

-

--

Všech tříd

----------

Jateční býci

-

35,87

35,74

35,41

0,13

0,46

100,4

101,3

--

Jatečné jalovice

25,41

25,57

25,61

-0,16

-0,20

99,4

99,2

--

Jatečné krávy

26,07

26,40

18,40

-0,33

7,67

98,8

141,7

--

Jatečná prasata

38,57

39,32

41,96

-0,75

-3,39

98,1

91,9

--

Ovce a kozy

-

36,12

28,22

26,71

7,90

9,41

128,0

135,2

--

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

--------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

---
-----------
-----------

Cenové rozmezí při nákupu jatečných zvířat k 27. prosinci 2001

------

býci třídy A od 30,55 do 38,00 Kč/kg ž. hm.

-------

jalovice třídy A od 23,00 do 30,00 Kč/kg ž. hm.

-------

krávy třídy A od 16,50 do 25,00 Kč/kg ž. hm.

-------

prasata I. jakost od 36,99 do 42,35 Kč/kg ž. hm.

-------

Tabulka č. 2 - Ceny placené zemědělcům za dodaná jat. zvířata v podnicích masného průmyslu podle oblastí ČR

---

k 27. 12. 2001 v Kč/kg ž. hm.

-------
-----------

Oblast

-

Býci tř. A

Býci

Jalovice tř. A

Jalovice

Krávy tř. A

Krávy

Prasata tř. I.

Prasata

-

NUTS 2

--

celkem

-

celkem

-

celkem

-

celkem

-
-----------

oblast 1 + 2

-

34,06

34,02

26,43

26,43

20,46

18,62

38,86

38,58

-

Pha +Stř. Čechy

---------

oblast 5

-

36,54

36,45

26,55

26,15

19,13

17,65

39,31

38,74

-

SV

----------

oblast 4

-

36,78

36,40

25,37

24,80

18,70

17,68

38,94

37,46

-

SZ

----------

oblast 3

-

36,18

35,44

26,52

25,64

19,95

18,34

39,71

38,47

-

JZ

----------

oblast 6

-

35,78

35,30

25,61

25,12

20,00

18,48

39,44

38,48

-

JV

----------

oblast 7

-

37,36

37,36

25,00

23,81

20,83

20,60

39,71

39,19

-

Stř. Morava

----------

oblast 8

-

36,77

36,17

25,86

25,29

22,01

18,82

40,07

39,16

-

Ostravsko

----------

ČR

-

36,29

35,87

26,07

25,41

19,90

18,42

39,49

38,57

-

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

--------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

---

Tabulka č. 3 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 12. 2001 v Kč/kg ž. hm.

------
---------

VÝROBEK

27.12.2001

13.12.2001

27.11.2001

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

HOVĚZÍ MASO VÝSEKOVÉ

-------

H 1/4 přední I.

-

70,98

70,02

69,62

0,96

1,36

101,4

102,0

H 1/4 zadní I.

-

80,20

76,63

77,88

3,57

2,32

104,7

103,0

H. přední bez kosti prům.

94,55

91,73

92,01

2,82

2,54

103,1

102,8

H zadní bez k., kýta, plec, prům.

114,23

113,01

112,46

1,22

1,77

101,1

101,6

H přední s kostí prům.

53,95

54,53

54,61

-0,58

-0,66

98,9

98,8

H svíčková vč. KÚ prům.

287,58

283,62

284,46

3,96

3,12

101,4

101,1

H roštěná vč. KÚ prům.

130,31

128,35

128,53

1,96

1,78

101,5

101,4

VEPŘOVÉ MASO VÝSEKOVÉ

-------

V předek

-

69,31

70,00

73,25

-0,69

-3,94

99,0

94,6

V kýta s kostí

-

87,50

88,02

91,96

-0,52

-4,46

99,4

95,2

V pečeně

-

104,70

103,68

107,92

1,02

-3,22

101,0

97,0

V krkovice

-

92,89

91,90

95,89

0,99

-3,00

101,1

96,9

V bok

-

61,57

61,85

64,09

-0,28

-2,52

99,5

96,1

V kýta bez kosti

-

117,54

116,95

121,46

0,59

-3,92

100,5

96,8

V plec bez kosti

-

108,86

109,73

111,38

-0,87

-2,52

99,2

97,7

V půlky s hlavou se sádlem

57,68

58,14

61,22

-0,46

-3,54

99,2

94,2

V kostry - 1/2 s hlavou bez sádla

68,90

69,30

72,31

-0,40

-3,41

99,4

95,3

VEPŘOVÉ SÁDLO

--------

V sádlo syrové s kůží

-

32,67

38,66

38,49

-5,99

-5,82

84,5

84,9

V sádlo syrové bez kůže

40,61

40,32

39,44

0,29

1,17

100,7

103,0

Škvařené sádlo pro VO prům.

37,12

36,96

37,97

0,16

-0,85

100,4

97,8

Škvař. sádlo Tuk. prům.

16,72

16,35

17,86

0,37

-1,14

102,3

93,6

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

-------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tabulka č. 4 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 12. 2001 v Kč/kg ž. hm.

------
---------

VÝROBEK

27.12.2001

13.12.2001

27.11.2001

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

KONZERVY-ceny přep. na 1 kg

-------

H ve vlastní šťávě (425 g)

49,41

50,88

49,65

-1,47

-0,24

97,1

99,5

V ve vlastní šťávě (415 g)

48,53

54,41

52,98

-5,88

-4,45

89,2

91,6

Játrová paštika prům.

59,43

58,66

60,78

0,77

-1,35

101,3

97,8

Luncheon meat prům.

42,25

53,70

50,09

-11,45

-7,84

78,7

84,3

MASNÉ VÝROBKY

-------

Špekáčky

-

50,52

51,08

50,04

-0,56

0,48

98,9

101,0

Jemné párky

-

58,80

59,44

57,42

-0,64

1,38

98,9

102,4

Libové párky

-

47,85

47,86

47,56

-0,01

0,29

100,0

100,6

Gothajský salám

62,32

61,53

63,40

0,79

-1,08

101,3

98,3

Šunkový salám

-

96,52

98,99

99,59

-2,47

-3,07

97,5

96,9

Turistický salám trvanlivý

94,66

95,76

95,87

-1,10

-1,21

98,9

98,7

Vysočina

-

98,95

97,97

102,21

0,98

-3,26

101,0

96,8

Selský salám

-

92,61

93,18

93,10

-0,57

-0,49

99,4

99,5

Lahůdkové játrovky

62,59

64,26

63,52

-1,67

-0,93

97,4

98,5

Šunka dušená

-

129,99

128,34

130,78

1,65

-0,79

101,3

99,4

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

-------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info