Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR v druhé polovině února 2002 (čtrnáctidenní)

Vývoj cen na trhu masa vybraných podniků ČR v druhé polovině února 2002 (čtrnáctidenní)

Ceny zemědělských výrobců (CZV) pokračují v předpokládaném trendu. CZV jatečného skotu celkem mírně stoupá a naopak CZV jatečných prasat celkem klesá. K 27. 2. 2002 klesla CZV jatečných prasat celkem až na 41,91 Kč/kg v mase (34,07 Kč/kg ž. hm.). Nákupní cena jatečných prasat tř. SEU se pohybovala v rozpětí od 38,78 do 45,98 Kč/kg v mase a dosáhla v průměru 42,88 Kč/kg v mase, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku méně o 6,06 Kč/kg v mase. V první polovině března se očekává v důsledku vysokých stavů jatečných prasat a přesycení trhu vepřovým masem další pokles cen jatečných prasat a následně i cen vepřového masa na pultech.

CZV jatečného skotu celkem se v druhé polovině února mírně zvýšila, největší nárůst zaznamenala cena jatečných krav celkem. CZV jatečných býků a jalovic stagnovaly na úrovni předchozího šetření. K 27. 2. 2002 se cena jatečných býků tř. SEUR pohybovala od 62,30 do 77,61 Kč/kg v mase a dosáhla v průměru 73,07 Kč/kg v mase (41,05 Kč/kg ž. hm.), tj. ve srovnání se stejným obdobím loňského roku více o 22,8 %. CZV jatečných jalovic tř. SEUR se pohybovala v rozpětí od 42,00 do 58,91 Kč/kg v mase a dosáhla v průměru 53,36 Kč/kg v mase (28,84 Kč/kg ž. hm.) a CZV jatečných krav tř. EUR se pohybovala v rozmezí od 24,70 do 47,93 Kč/kg v mase a dosáhla v průměru 40,68 Kč/kg v mase (21,41 Kč/kg ž. hm.), tj. zvýšení proti předchozímu šetření o 1,19 Kč/kg v mase. V první polovině března očekáváme mírný růst cen jatečného skotu u všech kategorií.

Průměrná cena průmyslových výrobců (CPV) hovězího výsekového masa vzrostla od 14. 2. k 27. 2. 2002 o 0,76 Kč/kg. Kromě svíčkové se zvýšily ceny všech sledovaných druhů hovězího výsekového masa, nejvíce stoupla cena masa hovězí přední bez kosti o 1,87 Kč/kg na 94,82 Kč/kg a hovězí čtvrtě zadní o 1,52 Kč/kg na 83,88 Kč/kg. CPV hovězí svíčkové se snížila o 6,76 Kč/kg na 278,12 Kč/kg. V průběhu března očekáváme v obchodech mírné zdražení hovězího masa.

CPV vepřového výsekového masa se snížila od 14. 2. 2002 o 2,2 % a dosáhla v průměru 65,17 Kč/kg. Snížily se ceny všech sledovaných druhů vepřového výsekového masa, nejvíce poklesla cena u vepřové půlky s hlavou bez sádla o 3,94 Kč/kg na 57,66 Kč/kg, vepřové kýty bez kosti o 1,99 Kč/kg na 109,30 Kč/kg a vepřové kýty s kostí o 1,91 Kč/kg na 79,62 Kč/kg.

Ze sledovaných masných výrobků se snížila nejvíce cena turistického trvanlivého salámu o 2,12 Kč/kg na 92,35 Kč/kg a cena obyčejných párků o 1,76 Kč/kg na 43,37 Kč/kg. Naopak se zvýšila cena debrecínské pečeně o 4,03 Kč/kg na 156,18 Kč/kg, cena selského salámu o 1,48 Kč/kg na 91,73 Kč/kg a cena gothajského salámu o 1,34 Kč/kg na 60,05 Kč/kg. Všechny výše uvedené ceny jsou aktuální realizační ceny bez DPH.

Zahraniční obchod ČR

Hovězí maso

Od začátku letošního roku do 24. 2. 2002 bylo do ČR dovezeno 522,2 t hovězího masa ze Slovenska. Ve sledovaném období od 11. 2. do 24. 2. 2002 bylo dovezeno 200 t převážně čerstvého, chlazeného, nevykostěného hovězího masa za jednotkovou cenu 77,40 Kč/kg. Ve stejném období bylo vyvezeno 2 739,2 t hovězího masa, z toho v období od 11. 2. do 24. 2. 2002 617,2 t zmrazeného, vykostěného i nevykostěného hovězího masa za jednotkovou cenu 50,47 Kč/kg. Export směřoval hlavně do Bosny a Hercegoviny.

Vepřové maso

V období od 1. 1. do 24. 2. 2002 bylo do ČR dovezeno 6 133,8 t vepřového masa ze zemí EU, hlavně z Německa, Dánska, Francie, Belgie, Itálie, Španělska a Nizozemí. Ve sledovaném období od 11. 2. do 24. 2. 2002 bylo dovezeno 160,2 t vepřového masa za jednotkovou cenu 49,51 Kč/kg převážně z Německa. V období od začátku letošního roku do 24. 2. 2002 bylo vyvezeno 2 265 t vepřového masa, z toho v období od 11. 2. do 24. 2. 2002 bylo exportováno 673,9 t vepřového masa za jednotkovou cenu 53,21 Kč/kg. Hlavním odběratelem bylo Slovensko.

V Praze dne 5. 3. 2002 Ing. Monika Trnková

Ing. Jana Bernášková

Tabulka č. 1 - Vývoj cen jatečných zvířat při nákupu v podnicích masného průmyslu ČR 27. 2. 2002 Kč/kg v mase

--
----------

VÝROBEK

-

27.2.2002

13.2.2002

27.1.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

-
--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

-

I. tř. jakosti

---------

Jateční býci SEUR

73,07

73,14

69,72

-0,07

3,35

99,9

104,8

-

Jatečné jal. SEUR

53,36

53,37

52,11

-0,01

1,25

100,0

102,4

-

Jatečné krávy EUR

40,68

39,49

36,89

1,19

3,79

103,0

110,3

-

Jatečná prasata SEU

42,88

44,00

46,08

-1,12

-3,20

97,5

93,1

-

Telata mléčná

74,19

75,85

62,77

-1,66

11,42

97,8

118,2

-

Telata těžká

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Všech tříd

---------

Jateční býci

-

72,62

72,58

68,64

0,04

3,98

100,1

105,8

-

Jatečné jalovice

52,27

52,71

51,20

-0,44

1,07

99,2

102,1

-

Jatečné krávy

38,46

37,00

34,86

1,46

3,60

103,9

110,3

-

Jatečná prasata

41,91

43,12

44,86

-1,21

-2,95

97,2

93,4

-

Ovce a kozy

-

84,97

60,75

61,73

24,22

23,24

139,9

137,6

-
----------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

-

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

--
----------
----------

Cenové rozmezí při nákupu jatečných zvířat k 27. únoru 2002

-----

býci třídy SEUR od 62,30 do 77,61 Kč/kg v mase

------

jalovice tř. SEUR od 42,00 do 58,91 Kč/kg v mase

------

krávy třídy EUR od 24,70 do 47,93 Kč/kg v mase

------

prasata tř. SEU od 38,78 do 45,98 Kč/kg v mase

------

Tabulka č. 2 - Ceny placené zemědělcům za dodaná jat. zvířata v podnicích masného průmyslu podle oblastí ČR

--

k 27. 2. 2002

Kč/kg

v mase

-----
----------

Oblast

-

Býci tř. A

Býci

Jalovice tř. A

Jalovice

Krávy tř. A

Krávy

Prasata tř. I.

Prasata

NUTS 2

--

celkem

-

celkem

-

celkem

-

celkem

----------

oblast 1 + 2

-

73,25

73,25

55,72

55,43

43,84

43,66

42,40

41,59

Pha +Stř. Čechy

--------

oblast 5

-

72,33

72,08

52,87

51,99

37,14

34,57

42,51

41,63

SV

---------

oblast 4

-

74,81

73,83

56,63

55,44

45,07

43,07

42,98

41,39

SZ

---------

oblast 3

-

74,11

73,35

53,71

52,04

40,32

38,13

43,04

41,34

JZ

---------

oblast 6

-

70,05

69,88

50,06

49,67

39,83

37,06

43,33

42,59

JV

---------

oblast 7

-

75,42

75,17

52,00

50,94

44,19

42,02

41,92

41,83

Stř. Morava

---------

oblast 8

-

71,31

71,01

53,94

52,68

38,82

36,77

42,83

42,32

Ostravsko

---------

ČR

-

73,07

72,62

53,36

52,27

40,68

38,46

42,88

41,91

----------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tabulka č. 3 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 2. 2002

-------
---------

VÝROBEK

27.2.2002

13.2.2002

27.1.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

HOVĚZÍ MASO VÝSEKOVÉ

-------

H 1/4 přední I.

-

72,28

71,30

71,24

0,98

1,04

101,4

101,5

H 1/4 zadní I.

-

83,88

82,36

79,74

1,52

4,14

101,8

105,2

H. přední bez kosti prům.

94,82

92,95

93,35

1,87

1,47

102,0

101,6

H zadní bez k., kýta, plec, prům.

116,27

115,95

114,14

0,32

2,13

100,3

101,9

H přední s kostí prům.

56,39

55,54

54,81

0,85

1,58

101,5

102,9

H svíčková vč. KÚ prům.

278,12

284,88

283,42

-6,76

-5,30

97,6

98,1

H roštěná vč. KÚ prům.

131,55

131,46

130,59

0,09

0,96

100,1

100,7

VEPŘOVÉ MASO VÝSEKOVÉ

-------

V předek

-

62,95

63,89

67,01

-0,94

-4,06

98,5

93,9

V kýta s kostí

-

79,62

81,53

83,62

-1,91

-4,00

97,7

95,2

V pečeně

-

97,51

97,80

100,23

-0,29

-2,72

99,7

97,3

V krkovice

-

85,95

87,85

88,88

-1,90

-2,93

97,8

96,7

V bok

-

57,42

57,89

59,09

-0,47

-1,67

99,2

97,2

V kýta bez kosti

-

109,30

111,29

115,73

-1,99

-6,43

98,2

94,4

V plec bez kosti

-

102,18

102,80

105,58

-0,62

-3,40

99,4

96,8

V půlky s hlavou se sádlem

49,86

51,39

53,96

-1,53

-4,10

97,0

92,4

V kostry - 1/2 s hlav. bez sádla

57,66

61,60

62,27

-3,94

-4,61

93,6

92,6

V kostry - 1/2 bez hl. - speciál

61,68

63,35

65,14

-1,67

-3,46

97,4

-

VEPŘOVÉ SÁDLO

--------

V sádlo syrové s kůží

-

24,81

36,54

34,12

-11,73

-9,31

67,9

72,7

V sádlo syrové bez kůže

39,66

38,46

39,14

1,20

0,52

103,1

101,3

Škvařené sádlo pro VO prům.

37,04

36,04

36,90

1,00

0,14

102,8

100,4

Škvař. sádlo Tuk. prům.

17,16

16,69

16,69

0,47

0,47

102,8

102,8

---------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

Tabulka č. 4 - Ceny výrobců a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům ČR v Kč/kg

---

k 27. 2. 2002

-------
---------

VÝROBEK

27.2.2002

13.2.2002

27.1.2002

Rozdíl v Kč

Index (%)

--

A

B

C

A-B

A-C

A/B

A/C

KONZERVY-ceny přep. na 1 kg

-------

H ve vlastní šťávě (425 g)

61,44

62,32

63,55

-0,88

-2,11

98,6

96,7

V ve vlastní šťávě (415 g)

61,71

59,34

64,18

2,37

-2,47

104,0

96,2

Játrová paštika prům.

60,09

58,23

59,53

1,86

0,56

103,2

100,9

V šunka v plechu a fólii

167,97

173,07

171,80

-5,10

-3,83

97,1

-

Luncheon meat prům.

47,91

49,63

45,36

-1,72

2,55

96,5

105,6

MASNÉ VÝROBKY

-------

Špekáčky

-

48,25

48,21

49,46

0,04

-1,21

100,1

97,6

Jemné párky

-

56,86

57,17

55,85

-0,31

1,01

99,5

101,8

Obyčejné párky

43,37

45,13

47,58

-1,76

-4,21

96,1

91,2

Slovenský salám

45,20

44,35

46,67

0,85

-1,47

101,9

-

Gothajský salám

60,05

58,71

61,13

1,34

-1,08

102,3

98,2

Šunkový salám

-

95,72

95,43

96,49

0,29

-0,77

100,3

99,2

Turistický salám trvanlivý

92,35

94,47

94,48

-2,12

-2,13

97,8

97,7

Vysočina

-

98,20

99,08

99,70

-0,88

-1,50

99,1

98,5

Selský salám

-

91,73

90,25

90,93

1,48

0,80

101,6

100,9

Poličan

-

141,10

141,52

147,52

-0,42

-6,42

99,7

-

Debrecínská pečeně

156,18

152,15

162,21

4,03

-6,03

102,6

-

Anglická slanina

102,40

103,69

103,87

-1,29

-1,47

98,8

-

Lahůdkové játrovky

59,68

61,40

59,25

-1,72

0,43

97,2

100,7

Uzená rolovaná plec

109,59

108,40

111,71

1,19

-2,12

101,1

-

Šunka dušená

-

125,38

124,45

125,16

0,93

0,22

100,7

100,2

---------

Pramen: Maso (MZe) 6-99 Informace o vývoji průměrných cen placených zemědělcům za dodaná jat. zvířata a ceny výrobců

--

a zpracovatelů masa, za které prodávají své výrobky odběratelům (výběrové šetření - za 13. a 27. den v měsíci)

-

VÚZE - BIC

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info