Začínáme jíst zdravější potraviny

Zatímco v minulých letech převládalo v našem jídelníčku vepřové či hovězí maso, nyní dává řada lidí přednost nejen drůbeži či rybám, ale i výrobkům ekologického zemědělství, přestože jsou dražší.

Důležitou roli při změnách našeho jídelníčku a stravovacích zvyklostí hraje nejen větší informovanost spotřebitelů o zdravé výživě, ale i obavy lidí z nemoci šílených krav (BSE) a slintavky a kulhavky. "Spotřebitelé se nyní snaží vyhledávat potraviny, vyráběné ekologickým, nikoliv intenzívním způsobem.," sdělil Bohumil Vácha z Rybářského sdružení ČR s tím, že množství ryb spotřebovaných na domácím trhu roste, i když to není dramatické, ale jen v řádu několika procent za rok Naopak spotřeba drůbežího masa v České republice stoupla nyní proti roku 1999 o pět kilogramů na osobu a dosahuje 22 kilogramů. "Během následujících dvou let očekáváme její zvýšení o čtyři až šest kilogramů," řekl předseda představenstva společnosti Moravskoslezské drůbežářské závody Promt Jiří Kaprálek s tím, že ve vyspělých zemích se ročně spotřebuje až 39 kilogramů drůbežího masa. "Díky zvyšující se poptávce se postupně začíná projevovat nedostatek kuřat na trhu," doplnil. Podle Dany Sirotkové, která provozuje prodejnu zdravé výživy v Praze, se lidé přiklánějí k drůbežímu nejen kvůli jeho nižší energetické hodnotě, ale důvodem je i velká zaměstnanost žen. Oblibu proto získávají potraviny, které se rychle připraví. "Ženy raději pečou kuře, než vaří hovězí s omáčkou," poznamenala. Kromě toho lidé mají v současnosti více zdravotních problémů, proto na doporučení lékaře volí stravu s nižším obsahem živočišných tuků. Podle Sirotkové zájem lidí o výživu rostlinného původu stoupl v posledním roce asi o polovinu. "Před pěti až šesti lety nebylo v České republice ani tolik výrobců, kteří by se zabývali zdravou výživou. V poslední době jejich počet stoupá, zvláště na Moravě," podotkla s tím, že oblibu získává rovněž rostlinné maso, které se vyrábí z obilovin. Půl kilogramu se prodává kolem 50 korun. Jedním z jeho výrobců je firma Eurobi, která měsíčně produkuje osm až deset tun rostlinného masa. Podle ředitele Pavla Labského nárůst poptávky mezi lety 1997 a 1999 stoupl o osm až deset procent a letos se zvýšil odbyt proti loňsku o 21 procent. "Zájem o sýr vyráběný ze sóji Tofu a další potraviny zdravé výživy je každým rokem největší vždy po Vánocích a Novém roce, kdy si lidé dají předsevzetí, že budou jíst zdravě, a vydrží tak do dubna," řekla Květuše Dvořáková z firmy Sun Food Podle ředitele Biodružstva Toulcův Dvůr Vavřince Menšla přestože zájem spotřebitelů o hovězí maso klesl sice v minulých měsících kvůli BSE až o 40 procent, odbyt tohoto masa v kvalitě Bio se nesnížil, ačkoliv je maso z ekologických farem až o čtvrtinu dražší než hovězí z masokombinátů. "Čeští ekologičtí farmáři dodávají zákazníkům 40 až 50 kusů hovězího měsíčně a do roka chtějí tyto dodávky zdvojnásobit," sdělil. Vysvětlil, že hovězí se značkou Bio vyrábějí zemědělci na certifikovaných farmách. Skot musí být porážen a zpracováván na certifikovaných jatkách a balírnách. Proces kontrolují inspektoři Kontroly ekologického zemědělství. "Každý kus žije na farmě s dostatkem pastvy a volného výběhu. Většinu krmiva musí farmář zajistit z vlastní výroby, aby byl zachován biologický cyklus. Nejsou povoleny žádné chemické přípravky," poznamenal Menšl. Na pultě pražského řeznictví se objevilo poprvé před měsícem i vepřové v kvalitě Bio, které dodává chovatel z Jihlavska. Je sice o dvacet až třicet procent dražší, ale přesto o něj mají zákazníci zájem, poznamenala Sirotková, jejíž manžel provozuje řeznictví a uzenářství Sirotek.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info