Zhodnocení základních parametrů kvality ovčího mléka při aplikaci polointenzívní výživy

Jan Kuchtík, Iva Kašíková, Helena Řezníčková, Stanislav Gajdůšek

MZLU v Brně, Ústav chovu hospodářských zvířat

Úvod

Hlavním aktuálním produkčním zaměřením v chovu ovcí u nás je produkce jatečných jehňat, avšak v uplynulých deseti letech se i v našich podmínkách někteří chovatele začali orientovat na mléčnou produkci. Vzhledem k rostoucímu zájmu spotřebitelů o kvalitní produkty z ovčího mléka, které jsou však v drtivé většině zahraničního původu, je možno konstatovat, že chov ovcí se zaměřením právě na tuto produkci má svoje opodstatnění a perspektivu s tím, že v budoucnu by se chov dojných ovcí mohl stát zajímavou alternativou v rámci živočišné výroby.

Materiál a metodika

Sledování základních parametrů ovčího mléka (obsahu sušiny, tuku, bílkovin a laktózy) v průběhu druhé laktace bylo realizováno u 7 kusů bahnic plemene Východofrízská ovce jenž byly chovány v malochovu na farmě Juřinka (okres Vsetín). Sledování probíhalo v roce 1999, když porody sledovaných bahnic proběhly v měsíci březnu. Odběry vzorků mléka byly realizovány v šesti časových intervalech a to konkrétně v průměrném 40, 75, 110, 136, 181 a 218 dni laktace. Průměrná dojivost sledovaných bahnic byla 212 l/ laktaci. Krmná dávka na bahnici v intervalu od porodu do 30. 4. se skládala ze sena lučního (ad libitum), 1,0 kg krmné řepy, 0,4 kg jadrné směsi, (50 % pšenice a 50 % ječmen ozimý), a minerálního lizu. Základem krmné dávky v intervalu od 1. V. do konce laktace (30. X.) byla celodenní pastva na trvalém pastevním porostu, přičemž další komponenty krmné dávky byly: seno luční (0,5 kg/ kus/ den), jadrná směs (0,25 kg/ kus/ den)a minerální liz.

Výsledky a diskuse

Zhodnocení dynamiky změn základních složek ovčího mléka v průběhu laktace je uvedeno v tabulce I. Průměrný obsah sušiny se v intervalu od 40 do 218 dne laktace postupně zvyšoval, když ve 40 dni laktace činil 13,54 %, ve 110 dni laktace 16,35 % a ve 218 dni laktace již 20,23 %. Nejvyšší rozdíly průměrného obsahu sušiny byly zaznamenány v intervalu mezi 40 a 75 dnem laktace (+ 1,64 %) a v intervalu mezi 181 a 218 dnem laktace (+ 2,08 %), když v intervalu mezi 136 dnem a 181 dnem se zvýšil průměrný obsah sušiny pouze o 0,41 %. Průměrný obsah tuku se v intervalu od 40 do 218 dne laktace taktéž , stejně jako v případě sušiny postupně zvyšoval, když ve 40 dni laktace činil 3,14 %, ve 110 dni laktace 5,35 % a ve 218 dni laktace již 6,98 %. Nejvyšší nárůst průměrného obsahu tuku byl zaznamenám v intervalu mezi 40 a 75 dnem laktace (+1,26 %) a následně v intervalu mezi 75 a 110 dnem laktace (+0,95 %). Nejvyrovnanější hodnoty u tohoto ukazatele byly stanoveny ve 136 a 181 dni laktace (6,04 %, respektive 6,28 %). Stejně jako v případě sušiny, respektive tuku, taktéž i v případě průměrných obsahů bílkovin byly stanoveny postupně se zvyšující obsahy v závislosti na dni laktace. Nejnižší průměrný obsah bílkovin byl zaznamenán ve 40 dni laktace (4,46 %), přičemž nejvyšší průměrný obsah byl zaznamenán ve 218 dni laktace (7,11 %). Z porovnání dynamiky změn průměrných obsahů tuku a bílkovin mezi jednotlivými odběry je možno konstatovat, že v případě bílkovin bylo zvyšování se průměrných obsahů podstatně rovnoměrnější (od 0,33 % do 0,62 %) oproti tuku (od 0,27 % do 1,26 %). Co se týká průměrných obsahů laktózy, zde byl stanoven nejvyšší obsah ve 40 dni laktace (5,09 %), poté do 110 dne laktace byl zaznamenán pokles, avšak ve 110, 136, 181 a 218 dni laktace byly stanoveny v podstatě totožné hodnoty (4,44 %, respektive 4,45 %).

Zhodnocení základních parametrů ovčího mléka v průběhu laktace (rok 1999, farma Juřinka)

Ukazatel

-

Průměrný den laktace

F - test

40 den

(A)

A = 7

75 den

(B)

n = 7

110 den

(C)

n = 7

136 den

(D)

n = 7

181 den

(E)

n = 7

218 den

(F)

n = 7

Sušina

(%)

Image1.jpg

Image2.jpg

13,54bCDEF

0,74

15,18 aDEF

0,91

16,35AdeF

1,02

17,74ABcF

0,68

18,15ABcF

1,155

20,23ABCDE

1,47

26,31* *

Tuk

(%)

Image3.jpg

Image4.jpg

3,14 BCDEF

0,78

4,40 AcDEF

0,52

5,35 AbF

0,98

6,04 AB

0,64

6,28 AB

0,37

6,98 ABC

0,34

23,46 * *

Bílkoviny

(%)

Image5.jpg

Image6.jpg

4,46 dEF

0,48

5,06 eF

0,51

5,39 eF

0,37

5,90 af

0,37

6,52 Abc

0,78

7,11 ABCd

1,21

10,03 * *

Laktóza

(%)

Image7.jpg

Image8.jpg

5,09

0,25

4,91

0,24

4,44

0,47

4,44

0,40

4,44

0,47

4,45

0,63

2,16

a, b, c, d, e, f - P Ł 0,05

A, B, C, D, E , F - P Ł 0,01

Závěr

Ze zhodnocení základních parametrů kvality ovčího mléka při aplikaci polointenzívní výživy vyplývá, že v případě sušiny, tuku a bílkovin byly stanoveny postupně se zvyšující obsahy v závislosti na dni laktace. Co se týká průměrných obsahů laktózy, zde byl stanoven nejvyšší obsah ve 40 dni laktace poté do 110 dne laktace byl zaznamenán povlovný pokles, avšak v následujícím období byl obsah laktózy v podstatě stabilní a to až do konce laktace.

Sledování bylo realizováno s podporou MSM 4321 00001.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info