"Organický" mlýn v Kanadě

Kanadská společnost FARMGRO ORGANIC FOODS Inc., jejímž partnery jsou japonská obchodní potravinářská společnost NICHEMAN, český výrobce mlýnských zařízení spol. PROKOP, regionální a federální správa a některé další společnosti, uvedla do provozu "organický mlýn" a závod na zpracování obilovin, vybudovaný nákladem 12 milionů USD, v blízkosti kanadského Regina (Saskatchewan). Mlýn je určen výhradně pro organické mletí, čímž se odlišuje od jiných velkých mlýnských závodů, které sice rovněž produkují organické mouky a cereální směsi, ale s použitím tzv."kyvadlového mlecího systému" (swing mill), určeného jak pro organické, tak i pro neorganické mletí. Před výrobou organických mouk ale musí zařízení projít intenzivním čištěním a sterilací. Ve mlýně je v současné době zaměstnáno 20 pracovníků, výchozí mlecí kapacita je kolem 16 000 tun ročně a mimoto se zde zpracovává/čistí organické obiloviny a luštěniny na certifikované organické produkty, v objemu ca 18 000 tun ročně. Zpracovává se především tvrdá jarní červená pšenice, pšenice durum, ječmen, pohanka, oves, žito, fazole, čočka, hrách, hořčičné semeno, lněné semeno a další zrniny. Závod je vybaven špičkovým zařízením včetně laboratoře, která provádí vstupní i výstupní kontrolu všech produktů, a neustále zdokonaluje metody zjišťování chemických reziduí pro verifikaci výrobků. Společnost FARMGRO má v úmyslu v budoucnosti rozšířit okruh své působnosti na další produkty, a vybudovat "vesnici organických potravin", kde bude moci spotřebitel soustředěně nakoupit všechny potřebné potraviny, certifikované jako organické. Sortiment se v nejbližší době rozšíří o značkovou mouku v malospotřebitelském balení, organické těstoviny, zmrazená těsta a pekařské výrobky, polévkové směsi a zmrazené hotové pokrmy. Přestože se prodej organických potravin v Kanadě zvyšuje, a tento trend se očekává i nadále, není poptávka po organických potravinách zdaleka tak vysoká, jako v evropských zemích, zejména v Británii. Výsledky výzkumu společnosti FARMGRO naznačují, že v Saskatchewanu se v současné době pěstuje 100 000 tun organických obilovin, přičemž každoročně se toto množství zvyšuje o 15 %. V Severní Dakotě a Montaně se dohromady vyprodukuje 150 000 tun ročně. Část produkce se exportuje, kupř. balená čočka do různých míst v Evropě, žito do Izraele, měkká pšenice do Itálie atd. Mouka se používá hlavně na výrobu pekařských směsí na chléb, čajové pečivo, vícezrnné pečivo aj. Mimo výrobu a prodej organických produktů se firma zabývá i vývojem nových pekařských výrobků.

Bakers Journal, 60, 2000, č. 5, s. 6, 8. Potravinářské aktuality, řada Mlýnský a pekárenský průmysl, 43, 2000

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info