Aféra s dioxinem v Evropě

Kontaminace potenciálně karcinogenní látkou se objevila poté, kdy v Holandsku zjistili, že vedlejší produkty z brambor, užívané jako krmivo, byly kontaminované dioxinem. Podle Evropské komise však nevzniklo žádné nebezpečí pro lidské zdraví, bramborové výrobky užívané jako krmivo v Holandsku neobsahovaly dioxin v koncentraci škodlivé pro lidi. Podle Evropské komise neexistují v Evropské unii specifické limity pro dioxiny v potravinách, ale obecná pravidla jsou uvedena ve směrnici z roku 1993 (EEC-315/93), kde se uvádí, že potraviny obsahující kontaminanty v množství nepřijatelném pro veřejné zdraví a především v toxické hladině, nesmí být uvedeny na trh.

Další směrnice Rady EU (Směrnice 1999/29/EC) uvádí, že krmné složky mohou být obchodovány pouze tehdy, jsou-li spolehlivé, pravé a mají odpovídající kvalitu pro obchodování. Krmné suroviny s neúnosně vysokou koncentrací dioxinů a látek rizikových pro zdraví lidí a zvířat nesplňují výše uvedené požadavky. V Evropské unii jsou prozatímně stanoveny maximální hladiny dioxinů jen pro dvě krmné složky - citrusové výlisky a kaolinové jíly.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info