Aktuální problémy ekonomiky výroby mléka v České republice

Zdeněk Poděbradský

ČZU Praha, VÚŽV Praha - Uhříněves

Předmětem zkoumání bylo sledování vývoje ekonomiky výroby mléka. Zjištěné výsledky analyzují vliv jednotlivých faktorů na výsledky chovu, ukazují na možnosti racionalizace výrobního procesu, současně však i poskytují podklady pro vyjednávání zástupců producentů mléka s odběrateli, pro jednání komoditních rad atd.

Bylo analyzováno 117 zemědělských podniků - producentů mléka. Tyto podniky se v roce 1999 podílely na celkové produkci mléka v České republice 12,4 % (307,8 mil.l mléka) a chovalo 55,6 tis.dojnic (9,0 %). Znamená to, že uvedený soubor vykázal oproti celostátnímu průměru vyšší dojivost a tudíž, že dále uvedené výsledky budou poněkud lepší než byl průměr České republiky.

V úvodu nutno uvést charakteristiku sledovaných podniků. Průměrná velikost sledovaných podniků v r. 1999 byla 2 006 ha z.p. při variabilitě od 231 do 5 628 ha. V podnicích bylo chováno v průměru 475 dojnic (od 43 do 2 144 kusů). V systému ustájení zaujímalo volné boxové ustájení (VBU) 53,3 %, podíl holštýnské krve v populaci dojnic činil 39,1 %. Přírodní podmínky lze charakterizovat pomocí ceny půdy, která se v průměru pohybovala na úrovni 5,01 Kč za m2 , ovšem dojnice se chovaly po celém území republiky, o čemž svědčí skutečnost, že tento údaj kolísal u jednotlivých podniků od 1,27 Kč až do 10,78 Kč za m2.

Výsledné provozní a ekonomické výsledky obsahuje tabulka1. Z vývoje výsledků od roku, kdy jsme začali problematiku ekonomiky výroby mléka sledovat, je patrno, že se producenti mléka snažili. Svědčí o tom rostoucí dojivost, kdy meziroční nárůst v období 1994 - 1997 se pohyboval kolem 200 l na dojnici za rok, aby v r. 1998 zaznamenal přírůstek 600 (!) litrů. Je logické, že za tímto vzrůstem nutno hledat nějaký stimul. Zřejmě jím byla nákupní cena. Uvážíme-li, že roční zvyšování dojivosti je ovlivněno ze 100 až 150 l šlechtěním a další přírůstek je ovlivněn vyšší úrovní krmení, pak v roce 1998, kdy průměrná nákupní cena mléka se vyšplhala na 8 Kč za litr, byl dán podnět ke zvýšení využití produkčních schopností dojnic. Upřímně řečeno, začalo se více krmit a to především jadrnými krmivy, přičemž ekonomický efekt se dostavil: zvýšenou dojivostí v r.1998 oproti předcházejícímu roku klesly náklady na litr prodaného mléka o 0,23 Kč při zvýšení průměrné ceny o 0,57 Kč. Výsledkem bylo snížení výrobní ztráty o 0,80 Kč na litr a při započtení státní podpory, která byla zavedena od r.1998 se ztráta minimalizovala až na 0,19 Kč na litr mléka.

Co je pozoruhodné, že vedle růstu tržnosti mléka, která souvisí hlavně s růstem dojivosti (netržní mléko se pohybuje na úrovni kolem 400 l na dojnici za rok při libovolné dojivosti), rostla i kvalita mléka. Je to patrno z vývoje v období 1994 -1998, kdy zařazení do vyšší třídy jakosti bylo spojeno i s vyšší nákupní cenou.

Zcela jiná situace se vyvinula v roce 1999, který lze označit za nešťastný rok co do zpeněžování mléka. Meziroční propad nákupní ceny mléka o 0,90 až 0,95 Kč na litr nebyl vyvolán nadprodukcí, ta byla pouze záminkou, neboť v předcházejících letech byla nadprodukce ještě vyšší. Jako hlavní příčinu lze označit spekulativní chování odběratelů, kteří požadovali touto cestou vyřešení státní subvence spojené s vývozem mléčných produktů, hlavně másla

Ekonomická ztráta, vzniklá poklesem nákupních cen, byla částečně eliminována snížením nákladů na litr tržního mléka o 0,49 Kč. Svědčí to o hospodárnějším vynakládání prostředků producenty mléka a bude proto účelné podívat se podrobněji na úroveň jednotlivých kalkulačních položek, jak se v posledních letech vyvíjely (tabulka 2). Příčiny snížení nákladů budou komentovány v referátu.

Hodnotíme-li dosaženou úroveň rentability, nutno konstatovat, že i přes aktivitu zemědělců, vedoucí ke snižování nákladů, došlo ke zhoršení ekonomiky výroby mléka. Příčinou je především nepříznivě se vyvíjející situace na trhu.

Tabulka 1: Provozně - ekonomické ukazatele výroby mléka

Ukazatel

M.j.

1996

1997

1998

1999

( + )

( - )

Počet podniků

.

205

157

188

117

58

61

Podíl VBU

%

29,0

39,0

47,4

53,3

68,2

35,7

Podíl holštýnské krve

%

.

.

44,1

39,1

56,9

17,5

Cena půdy za m2

.

.

4,75

5,01

5,88

4,06

Dojivost na krávu za rok

l

4 564

4 724

5 341

5 411

6240

4707

Podíl tržního mléka v Q

%

69,5

79,9

80,0

44,4

59,1

35,4

Tržnost mléka

%

90,3

91,2

92,9

91,7

93,5

91,3

Nákupní cena litru mléka

7,17

7,42

7,99

7,10

7,17

6,99

Náklady na litr mléka x)

8,13

8,71

8,48

7,93

7,66

8,37

Zisk na litr mléka x)

-0,96

-1,29

-0,49

-0,83

-0,49

-1,38

Státní podpora na litr x)

x

x

0,30

0,31

0,32

0,29

Zisk na l x) vč.st. podpory

-0,96

-1,29

-0,19

-0,52

-0,17

-1,09

x) prodaného mléka (od celkových nákladů odečteny oceněné “vedlejší výrobky”, tj. narozená telata, chlévská mrva a netržní mléko)

Tabulka 2: Vývoj nákladů na chov dojnic a jejich struktura (Kč)

Ukazatel

1996

1997

1998

1999

( + )

( - )

Náklady na krmný den

103,15

113,93

126,18

122,32

133,32

109,23

Náklady na krmiva a steliva

36,15

41,47

47,67

45,86

53,79

36,43

Z toho krmiva vlastní

22,12

26,54

30,64

30,18

34,70

24,80

nakoupená

13,19

14,22

16,26

14,74

18,11

10,72

Pracovní n. vč.pojištění

19,76

19,84

19,74

18,90

17,97

20,01

Odpisy HIM,opravy x)

8,40

13,36

17,63

16,16

17,69

14,34

Amortizace krav

11,35

9,66

9,92

10,28

10,87

9,57

Plem. a veter. služby o)

5,03

5,25

6,11

6,14

6,63

5,59

Ostatní náklady +)

22,45

24,35

25,05

24,97

26,36

23,32

Náklady na litr mléka:

------

Vyrobeného

7,73

8,23

8,16

7,64

7,42

7,99

Prodaného

8,13

8,63

8,48

7,93

7,66

8,37

x) a energie o) včetně léků +) ostatní přímé a režijní náklady

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info