Ani první mrazy houbám pomrazkám neublíží

MF Dnes 10.12.1999

Ani první mrazy houbám pomrazkám neublíží

rady houbařům

Nevěřte, že po mrazech je v lese houbařské smutno! Košíček sice sotva naplníte, ale nějaké to překvapení pro mlsné jazýčky v něm přece jen bude. Les sice odpočívá, ale i v prosinci můžete mít houbařské štěstí. I po prvních mrazech totiž roste oblíbená a chutná šťavnatka pomrazka,kterou najdete v jehličnatých lesích, kdevyhledává místa podborovicemi. Olivově až kovově hnědý klobouček o průměru do 5 cm je slizký a vláknitě žíhaný. Dužnina světle žluté barvy je tenká, bez výrazné chuti a vůně a nese světle žluté řídké lupeny. Štíhlá nožka je tužší a má nepatrný náznak prstence. Pomrazky nacházíme i v prosinci a v kuchyni je oceníme, když dostaneme chuť na houbovou pizzu. Asi 250 g očištěných hub nakrájíme na drobné kousíčky a s osmaženou cibulí podusíme na oleji, aby byly měkké. Osolíme a opepříme. Na tence vyválené těsto klademe nakrájená rajčata a obložíme je podušenými houbami. Dosolíme a zapékáme ve vyhřáté troubě nebo remosce. Čtvrtky pizzy můžeme na talíři ozdobit sladkým kečepem. Výhodou pomrazek, kterých do pozdního podzimu roste více druhů, je nemožnost záměny za některou z jedovatých hub. Ve smrčinách můžeme nacházet podobnou šťavnatku tečkovanou a nepříliš častou šťavnatku vonnou. Její dužina vůní připomíná ovocné bonbony. I podzimní a zimní procházky lesem mají svoje kouzlo. S trochou houbařského štěstí přinášejí příjemné zpestření i na stůl.

FRANTIŠEK ČÁSTEK

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info