Aromatické látky ve vybraných potravinách
26.03.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Na univerzitě ve Vídni byl zpracován přehled, který se pokouší na základě porovnání výsledků řady různých studií sestavit charakteristický profil aromatických látek, které u jednotlivých obvyklých druhů potravin způsobují charakteristickou vůni. Za charakteristické jsou označeny složky obsažené ve všech analyzovaných výrobcích určitého druhu, zatímco složky obsažené jen v některých výrobcích jsou příčinou rozdílů vůně u různých odrůd, při různých stupních zralosti, různých pěstitelských a zpracovatelských podmínkách apod. Charakteristické senzorické vlastnosti jsou ovlivněny nejen pouhou přítomnosti jednotlivých látek, ale i jejich obsaženým množstvím a prahovými koncentracemi.
Např. jablka a hrušky vesměs obsahují hexanal, butylacetát, hexylacetát a etylbutanoát. Pro aroma jablek je navíc typický obsah hexanolu, 2-metylbutylacetátu, etyl-2-metylbutanoátu, 3-metylbutylhexanoátu, hexalbutanoátu, hexalhexanoátu a beta-damascenonu, pro hrušky obsah metyl-2,4-dekadienoátu, etyl-2,4-dekadienoátu a 1,3-dihydroxypropanonu.
Při krájení cibule je typická vůně vytvářena 3-merkapto-2-metypentan-1-olem ve spojení s 1-propanthiolem, dimetyldisulfidem, 2,5-dimetylthiofenem, 2-propenylpropyldisulfidem a dalšími. Slzotvornou látkou je S-1-propenyl-L-cystein-sulfoxid vytvářený působením aliinázy.
Za aroma ementálu je zodpovědný především methional, furaneol, mesifuran, ale i etylhexanoát, etylbutanoát, diacetyl, 3-metylbutanal a kyseliny máselná a propionová.
Pro camembert je typický fenylacetaldehyd, 2-fenyletanol, tenyletylacetát a také kyselina máselná, diacetyl, 3-metylbutanal a gama-dekalakton.
Máslové, nasládlé a slanokyselé aroma nezrajících sýrů jako je mozarela je tvořeno především diacetylem, gama-dekalaktonem,chloridem sodným a kyselinou mléčnou.
Aroma některých potravin je předmětem mnoha studií, zatímco o jiných potravinách je velmi málo údajů.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii Zemědělství
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)
- Ministr zemědělství Martin Šebestyán se dnes ujal úřadu, chce posílit rozpočet a zaměřit se na konkurenceschopnost našeho zemědělství (16.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)

Tweet



