Avokádo potlačuje poškození jater

V Japonsku se velmi intenzivně zabývají výzkumem sloučenin obsažených v různých potravinách, které jsou prospěšné pro zdraví. Při zjišťování, které druhy ovoce mají vliv na nápravu poškozených jater, se vyšetřovalo 22 druhů ovoce: jablka, avokádo, banány, borůvky, třešně, "durian", fíky, hroznové víno, grapefruit, japonská švestka, japonský letní pomeranč, kiwi, liči (čínské švestky), mango, meloun, papaya, broskev, hrušky, tomel, ananas, Satsuma mandarinka a vodní meloun. D-galaktosamin je silný jaterní toxin. Aplikoval se krysám a sledoval se účinek jednotlivých druhů ovoce. Z uvedených druhů vykazovalo avokádo mimořádně silnou schopnost potlačovat poškození jater. Z avokáda bylo izolováno 5 aktivních sloučenin a byla určena jejich straktura. Ve všech případech šlo o deriváty mastných kyselin. Všechny sloučeniny vykazovaly podobně silnou aktivitu.

Uvedená studie zřetelně prokázala, že některé druhy ovoce, zvláště avokádo, mají schopnost potlačovat poškození jater indukované D-galaktosaminem. Symptomy poškození jater indukované D-galaktosaminem se podobají symptomům virové hepatitidy. U lidí je hepatitida způsobena viry, přírodními i syntetickými chemikáliemi, alkoholem, autoimunitním onemocněním aj. Ačkoliv poškození jater u krys přesně neodpovídá poškození jater u lidí indukovanému viry, je informace o možnostech ochrany před poškozením jater u lidí velmi užitečná.

Některé houby a nápoje (např. zelený čaj) potlačují poškození jater u krys vyvolané D-galaktosaminem. Jako aktivní látky byly izolovány ze zeleného čaje známé glykosidické flavonoidy. Avokádo je prvním ovocem, ze kterého byly izolovány sloučeniny schopné potlačovat poškození jater. Mechanismus účinku těchto látek je třeba dále vyšetřovat.

J. Agric. Food Chem., 49, 2001, č. 5, s. 2215-2221

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info