Blíží se poslední rok tuzemského rumu, nahradí ho "tuzemák"

V Česku patří tuzemský rum, vedle vodky a hořkých a bylinných lihovin, k vůbec nejoblíbenějším tzv. tvrdým nápojům. Tradice tuzemského rumu sahá až do 19. století, kdy se rozšířila výroba rumu z domácích surovin za použití aromat připomínajících rumy z karibské oblasti. Obrázek plachetnice na etiketě, který tehdy měl exotické dálky evokovat, se zachoval dodnes. Tuzemský rum zažívá nebývalou renesanci, poptávka po něm v posledních letech výrazně roste. Důkazem zvýšené obliby je i rekordní prodej Rumu Božkov: letos 4,8 milionu litrů, což je o čtvrtinu více než loni. Existence tuzemského rumu by ale měla ke konci příštího roku končit. Všichni čeští výrobci se totiž musejí vyrovnat s přísnými předpisy Evropské unie a změnit název této oblíbené lihoviny. Tuzemské rumy vyráběné většinou z melasového či obilného lihu nebudou mít právo na označení rum. Takový název mohou nést jen produkty, jejichž základem je destilát z cukrové třtiny. Rozhodující výrobci tuzemského rumu se ale dohodli, že tato kategorie ponese nově druhové označení ˝tuzemák˝. Legislativa by měla tento název pojmout příští rok.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info