Burčák je letos dřív než loni

O dva týdny dřív než v loňském roce začali díky letošnímu příznivému počasí sbírat vinaři na Slovácku.

O dva týdny dřív letos začal se sklizní ze svého vinohradu polešovický vinař Jaroslav Vaďura. Z raných odrůd už stačili vinaři vyrobit i první burčák. Burčákovým stadiem projde každé víno. Zatímco to "normální" zůstává ležet v bečkách a pročistí se, burčák zkušení vinaři nechají vykvasit. Víno "chytí" ještě před vrcholem kvašení, nebo přesně ve zlomovém momentu, kdy se cukr ve vinném moštu mění na alkohol. Přeměna přitom trvá třeba jen několik hodin a vinaři na ni ve svých sklepech většinou trpělivě čekají. Kdo prováhá ten správný okamžik, musí pít zalomeňáky, jak někde označují burčák, který vinaři včas nezachytili. "Burčák, to je kontinuální záležitost při výrobě vína. Víno je prostě v jistý okamžik natolik pitelné, že se nazývá burčák. Všechno potom už je mýdlo," podává svoji definici burčáku Josef Dudešek, sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice. V Boršicích už z vinic sklidili čtyři vagony muškátu moravského. Jednadvacetiprocentní cukernatost potvrzuje prognózy odborníků. Letošní ročník má být podle nich mimořádně kvalitní. Pokud vše na poslední chvíli nezkazí vydatné deště a kroupy, na trh se určitě dostanou vynikající přívlastková vína s vegetačními cukry. U burčáku přitom podle zkušených vinařů platí totéž co u běžného vína: nejkvalitnější je z pozdní sklizně. Požadavkům na kvalitu ale jen málokdy vyhoví burčák prodávaný v ulicích měst. Pokud kontroloři zjistí, že analytické hodnoty nevyhovují, mohou prodejcům ve stáncích udělit pokutu v řádu desítek tisíc korun.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info