Celníci budou vědět o každé lahvi

Po celý červenec mohli živnostníci přinášet celníkům inventární seznamy zásob alkoholu. Evidované neokolkované zboží se bude prodávat jen do konce roku. Hradec Králové - I o nadcházejícím víkendu budou české celnice otevřené. Poprvé to bylo na přelomu června a července. Tehdy chtěly celní úřady vyjít vstříc prodejcům alkoholu, aby po povinné inventuře mohli plynule pokračovat v prodeji. Tentokrát budou naopak čekat na ty, kdo inventurní seznamy předloží v posledním možném termínu.

Co tím chtěl autor říci

Kolkováním lihovin chce současná vláda zabránit padělání alkoholu. Opatření by mohlo zvýšit daňové výnosy a zabránit únikům. Nezákonný prodej se totiž odhaduje na 20 až 30 procent z celkového trhu.

"Kromě toho se očekává i kladný dopad z hlediska spotřebitelského. Zákazník bude mít jistotu, že v kolkované lahvi není zdravotně závadný nápoj ze syntetického lihu," říká tiskový mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Otto Mach.

Povinností prodejců bylo předložit celnímu úřadu inventární soupis skladovaných nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 15 procent, a to v místě sídla konkrétní provozovny.

"Soupisy je možné poslat i poštou nebo elektronicky, v tom případě musí prodejce počítat asi s třídenním zdržením. Potvrzení nazpět zasíláme poštou. Přijít osobně je nejrychlejší," říká tiskový mluvčí.

A co když se to neprodá?

"Inventurní seznamy jsem si nechal potvrdit hned zkraje měsíce. Nijak mi to nezkomplikovalo život, své zásoby do konce roku bez problémů prodám. Jen by mě zajímalo, co budou dělat ti, kteří mají větší zásoby drahého pití," hovořili jsme s majitelem hradecké Stoleté hospody Miroslavem Fišerem.

"Po Novém roce bude ještě existovat možnost dodatečného dokolkování neprodaných zásob, opět na základě inventárního seznamu. Kolky budou prodávat celní úřady a majitelé si je budou moci nalepit sami," vysvětluje Otto Mach.

Nedotknutelné zásoby

"Využil jsem víkendové otevírací doby před měsícem, nechtěl jsem mít zbytečně blokovaný prodej," řekl majitel tradiční restaurace Černý kůň na Malém náměstí v Hradci Králové Pavel Jirava.

"A má pravdu. Dokud není seznam potvrzený celníky, slouží pouze jako doklad o provedené inventuře, ale z evidovaných zásob se nesmí prodávat," souhlasí s postojem restauratéra tiskový mluvčí.

"Mělo by se to týkat výroby a ne nás. Přidělalo nám to práci. My se ani s žádným padělaným alkoholem nesetkáváme, nikdo nám to nenabízí. Ani bychom to nebrali. Nakupujeme rovnou z Božkova. Seznamy jsem si ještě potvrdit nenechal, neměl jsem čas," říkal na začátku tohoto týdne spolumajitel restaurace Na Hradě Ota Macháček.

Živnostníci ovšem mohli prodávat alkohol, který si koupili již tento měsíc.

"Inventarizační povinnost se týkala také velkoobchodů. V případě, že budou prodávat nekolkované zboží, které je z evidovaných soupisů, bude to slovně vyjádřeno na dodacím listě," vysvětluje Otto Mach.

Placatice i likér ke kávě

Zda skladové zásoby prodejců odpovídají inventárním seznamům, mohou již v současné době kontrolovat samotní celníci. Kontroly se nebudou týkat jen klasických výčepů a prodejen s potravinami, ale také třeba trafik a cukráren.

"Nedělalo mi žádný problém spočítat těch patnáct dvacet druhů likérů, které nabízím, a ani potvrzení soupisu mi nijak neomezilo provoz." Majitel smiřické cukrárny a kavárny Kamil Dostál byl také mezi těmi, kdo využili první možnosti.

Celní last minute

Ale i ti zaneprázdnění mají dosud šanci. V sobotu a v neděli bude celní úřad otevřený od osmi do šestnácti hodin, v pondělí 1. srpna celníci prodlouží pracovní dobu až do 22. hodiny.

"V Hradci Králové mohou využít celní úřad ve Vážní ulici na Slezském Předměstí nebo i celní ředitelství na rohu Dvořákovy a Bohuslava Martinů," nabízí Otto Mach všechny poslední možnosti.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info