Černý rybíz rozbíječem ledvinových kamenů?

Stále více a více vědců připisuje ovocným přírodním šťávám pozitivní účinky na zdraví člověka. Naposledy to byli němečtí vědci, kteří zkoumali působení šťávy ze švestek, brusinek a černého rybízu na rizikové faktory vzniku ledvinových kamenů.

Experimentu se zúčastnilo 12 zdravých mužů ve věku mezi 18 a 38 lety. Dobrovolníci se stravovali podle dietního doporučení Německé společnosti pro výživu. Dobrovolníci předávali vzorek moči za každých 24 hodin, každý vzorek byl denně vyhodnocován. Během každého dne jim bylo třikráte nahrazen nápoj - minerální voda 330ml stejným množstvím příslušného džusu.

Zjistilo se, že brusinková šťáva snižuje pH moči, vylučování kyseliny šťavelové a relativní saturace močových kyselin byla vyšší. Na druhou stranu černý rybíz zvyšuje pH moči, vylučování kyseliny citrónové a kyseliny šťavelové bylo nižší. Podle vědců jsou výsledky experimentu statisticky významné. Zatímco šťáva ze švestek neměla podstatný vliv na složení moče.

Vědci z Bonnské university dospěli k závěru, že šťáva z černého rybízu může podporovat léčbu při ledvinových kamenech a je účinnou prevencí před jejich vznikem díky svému alkalizačnímu působení. I když konzumací brusinek se moč okyseluje - pití brusinkové šťávy ve větším množství není tedy vhodné pro lidi trpící na ledvinové kameny, může se výborně hodit v boji proti infekci močových cest.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info