Cesta řezníků do Evropy stojí desetitisíce korun

Bezdotykové baterie, uzavíratelné koše, plastové pracovní desky a další vybavení musejí mít prodejny řeznictví, aby vyhovovaly novým přísným veterinárním a hygienickým požadavkům, které jsou plně v souladu s normami unie. Jinak musejí skončit.

"Nové podmínky již splňujeme, ale pochopitelně to něco stálo. Všechno máme v nerezu, dali jsme bezdotykové baterie, pod bednami musíme mít vozíky a řadu dalších věcí. Provedli jsme požadované nátěry, vymalovali jsme, i když to je věc, která se dělá bežně. Prodejnu musíme pořád postupně modernizovat, takže jsme hlavně dolaďovali, ale náklady byly v desetitisících. A za chvíli si zase někdo vymyslí něco nového," řekl nám včera majitel řeznictví v J. Hradci Miroslav Kos.

Nakonec mu "prošel" dřevěný špalek na sekání masa, i když jeden čas se hovořilo o tom, že vše bude muset být z plastů. "Umělou hmotou jsme pouze nahradili pracovní desky," dodal.

Pro podnikatele nové normy všeobecně znamenaly náklady navíc. Většina z nich se shoduje v tom, že se mnohdy bazíruje na všem možném, ale žádná moderní bezdotyková baterie ještě sama o sobě nedonutí personál, aby si myl ruce, pečlivě uklízel a dbal na čistotu . . . Také, když se rozhlédnou po stejných provozech v Rakousku či Německu, tak tam takové změny nemají.

Například v řeznictví Františka Pešiny v Třeboni již mají osvědčení, že splňují nové veterinární a hygienické podmínky a mohou tedy vstoupit do Evropy. "Úpravy nás stály kolem 25 000 korun. Nedělali jsme žádné stavební úpravy, spíše různé drobnosti," uvedla Zdeňka Pešinová.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info