Čeští zemědělci: Kupujte české produkty – jsou zdravé a kvalitní, podpoříte české zemědělství a udržíte si levnější produkci

Na příkladu českých jablek dokumentoval včera na tiskové konferenci Zemědělský svaz ČR, že především v řetězcích jsou prodávána ve stále větší míře zahraniční jablka, zatímco zdravější, kvalitnější a levnější česká jablka končí v moštárnách a jablečné sady postupně mizí.

Češi se v obchodech stále více setkávají s dovozovými jablky, která je lákají zdánlivě líbivějším vzhledem. Realita je přitom jiná. Česká jablka nejen, že jsou zdravější, ale obchodníci je od zemědělců kupují za nižší cenu, než zahraniční.

Šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalilo, že kvalita českých jablek je i mezi dalším ovocem znatelně nejvyšší. Přitom průměrná cena českých jablek na trhu byla v roce 2004 o korunu na kilogram nižší než cena jablek zahraničních. Zatímco přepočtené ceny jablek u českých pěstitelů klesají (až na 78 procent oproti roku 1996), náklady v zemědělství prudce stoupají. U zemědělských přípravků stoupla cena za posledních osm let o 20 až 166 procent. U nafty o téměř 45 procent. Konečné ceny jablek u prodejců navíc stále více ovlivňují jejich vysoké marže. Například v listopadu 2004 činila marže obchodníků neuvěřitelných 280 procent. Z tohoto důvodu se omezuje plocha sadů a snižuje se zaměstnanost na venkově.

Česká jablka jsou také lépe chráněna před vlivem pesticidů povolených k ochraně jabloní. Ochranné lhůty jsou v ČR mnohem delší, než například v Polsku, které je největším importérem jablek do ČR. Někde tvoří rozdíly až pětinásobek doby. Dovoz jablek do ČR přitom české zemědělce stále více tíží. Například v roce 2004 bylo do ČR podle odhadu dovezeno asi 45 000 tun jablek. To je o téměř 57 procent více, než před deseti lety. I toto způsobuje pokles ploch sadů a zaměstnanosti na venkově. Za posledních deset let klesl v ČR počet jabloní zhruba o polovinu. České krajině tak hrozí, že se změní z kvetoucí zahrady na stárnoucí houští.

„Podle odhadů Ministerstva zemědělství byla v loňském roce dovezena jablka za 460 milionů korun a naopak vyvezena za pouhých 85 milionů korun“, uvádí Zemědělský svaz České republiky.

„Produkce českých jablek se stává neprodejnou, i když stále výrazně klesá. Čeští zemědělci se proti dovozu méně kvalitních jablek sami nemohou příliš účinně bránit“, dodává předseda svazu Miroslav Jirovský. Prezident Potravinářské komory ČR Ing. J. Camplík odmítá tvrzení a nepodložené spekulace o dalším snižování cen domácích potravin.

Podle Eurostatu a výhledové zprávy MZe ČR se v Česku prodají z každých 100 hektarů zemědělské půdy 4 tuny jablek. V Maďarsku je to 10 tun, v Polsku 15 tun a v Belgii 23 tun. Jablka jsou přitom v ČR hlavním druhem ovoce. Českým jablečným sadům hrozí postupné vykácení. V roce 2004 bylo celých 56 procent sadů přestárlých. Silně přestárlé jsou i sady jiných druhů ovoce, například u angreštu je to hrozivých 88 procent.

ZÁVĚR:

Čeští zemědělci proto vyzývají spotřebitele, aby se více zajímali o to, jaké produkty a odkud kupují. Tím, že budou preferovat české produkty prospějí vzhledu české krajiny, podpoří zaměstnanost obyvatel na venkově a udrží nižší ceny potravin.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info