Čtvrtina hroznů zůstává na vinicích

Chladné počasí spojené s přeháňkami bylo v minulých dnech příčinou zvolnění tempa při sklizni hroznů i na vinicích obhospodařovaných společností Agrofrukt Kamýk. Podle slov vedoucího vinařství Vladimíra Šuhájka zbývá dokončit sběr na zhruba čtvrtině ploch.

Hrozny se vozí k lisování a první etapě kvašení do střediska v Žalhosticích. Dozrávaní a školení probíhá v historických prostorách Klášterních vinných sklepů v Litoměřicích. V minulosti se ještě v tuto dobu vyčkávalo, zda slunce nepřidá bobulím na cukru, letos je situace jiná.

"Teď už není nač čekat. Naposledy lisované Rulandské bílé mělo 25 stupňů cukernatosti a vlastně vyšší kategorie vín s přívlastkem už neexistuje. V současné době není výjimkou dělat výběry či pozdní sběry. Je předpoklad, že u odrůd, které na sklizeň ještě čekají, což je Rulandské šedé, Tramín nebo Müller Thurgau může cukernatost ještě mírně stoupnout," říká Šuhájek.

Letošní produkce přívlastkových vín bude mimořádně velká. Kdo bude moci, tak si je uchová na příští roky, ale problémem naopak bude uspokojit zájem vináren a restaurací po vínech jakostních, tedy lacinějších. Může se tedy stát, že někteří vinaři, kteří budou nuceni vína prodávat, "poníží" přívlastková vína do kategorie vín jakostních. To je však velice citlivá záležitost, protože se může stát, že příští rok už nemusí být k vinařům tak příznivý. "Současnou úrodou jsme si hodně pomohli, budeme dělat celou škálu vín a náš sortiment se hodně obohatí o velmi pěkná, ale rozhodně je nebudeme dělat z celé úrody," potvrdil záměr Vladimír Šuhájek.

Celý tento týden by sběr hroznů měl pokračovat. Jejich zpracování je jedna věc, ale vedle něho ještě pokračuje pravidelné stáčení vín a příprava tradičních dárkových balení pro blížící se svátky konce roku.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info