Cukernatost řepy v kraji je nadprůměrná

Cukernatost řepy v Královéhradeckém kraji je letos mimořádně vysoká. „Cukernatost se pohybuje mezi 17 až 20 procenty, zatímco loni byla mezi 16 až 17 procenty. Jde o jednu ze tří nejvyšších cukernatostí za posledních deset let,“ řekl ředitel Cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku Josef Světlík. „Teplé počasí v září a říjnu cukrovce pomohlo,“ uvedla ředitelka Agrární komory v Jičíně Jaroslava Nekvasilová. Zemědělci na Jičínsku mají podle ní cukrovku sklizenu asi ze dvou třetin ploch. Nekvasilová poznamenala, že kvůli zrušenému cukernímu pořádku stále není jasné, jaká bude cena řepy.

Téměř v závěru je se sklizní Zemědělské družstvo Bašnice na Jičínsku.„Máme sklizeno přes 90 procent ploch. Cukernatost činí téměř 18 procent. Výnosy ale budou až o desetinu nižší než loni,“ řekl předseda družstva Josef Matyáš a dodal, že družstvo původně čekalo horší výsledky.

Cukrovar v Českém Meziříčí, který je jediným v Hradeckém kraji, nakupuje řepu od pěstitelů z okresů Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Náchod a Jičín.

Nejvyšší cukernatosti dosahují podniky na Hradecku. Cukrovar chce letos zvýšit výrobu zhruba o osm procent na rekordních 55 tisíc tun cukru. Řepy by měl zpracovat přibližně stejně jako loni - kolem 370 tisíc tun. Pokud vše půjde hladce, chtěl by cukrovar skončit s kampaní mezi 10. až 15. prosincem. Proti loňským 93 dnům by tak kampaň mohla být o několik dní kratší. Množství denně zpracováné řepy podnik díky investicím a dobré kvalitě řepy letos zvýšil zhruba o čtyři procenta na asi 4250 tun. Meziříčský podnik patří společnosti Cukrovary TTD, která je největší českou cukrovarnickou firmou.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info