Cukrovary hodnotí řepnou kampaň velmi pozitivně

Jako nesmírně obtížnou, avšak dosaženými výsledky velmi úspěšnou hodnotí nedávno ukončenou kampaň oba cukrovary z našeho regionu. Deštivé počasí vloni na podzim oddálilo plánovaný začátek sklizně i zpracování cukrové řepy. Cukrovar České Meziříčí kampaň odstartoval 22. září, tedy o pět dnů později. V Hrochově Týnci začal cukrovar 24. září dokonce s týdenním zpožděním. Závěr kampaně v prosinci pak ztěžovaly silné mrazy a vydatné sněžení.

Rekordní výsledky

Hned několik rekordů zaznamenala a. s. Cukrovar České Meziříčí. Uplynulá kampaň trvající 98 dnů byla nejdelší v historii podniku. Firma zpracovala přes 355 tisíc tun cukrovky, což bylo o 130 tisíc tun více než v předchozí kampani. Vyrobila 47 tisíc tun cukru, když v roce 2000 to bylo o 10 tisíc tun méně.

Na tomto úspěchu se podle ředitele Josefa Světlíka podílí jak nová technologie, tak zvýšená aktivita zemědělců, dopravců a pracovníků českomeziříčského cukrovaru. Vlivem nepříznivého počasí byla průměrná cukernatost řepy jen 15,7 procenta, rok předtím dosáhla 17,3 procenta. Hektarové výnosy ale vloni nebyly špatné, kolem 50 tun.

"Od počátku kapaně jsme maximálně naplňovali denní kapacitní normu 3650 tun řepy, kterou chceme v příší kampani zvýšit až na 4000 tun. Vyrobili jsme dostatek kvalitního cukru a v dohodnutém termínu vyplatíme zemědělcům nasmlouvanou cenu za dodanou cukrovku, s níž mohou být spokojeni," řekl nám Světlík.

Také představitelé a.s. Cukrovar Hrochův Týnec hodnotí vzhledem k těžkým podmínkám výsledky kampaně s upokojením. Trvala 89 dní a firma zpracovala 375 tisíc tun cukrové řepy, což je v posledních deseti letech nejvyšší množství.

Kvalita cukru je vyšší

"Denně jsme pořezali průměrně 4250 tun řepy. Obsahovala velké množství hlíny a často se rychle kazila. Bulvy měly jen asi 16 procent cukru, což je o 1,5 procenta méně než jiné roky, proto výroba cukru byla pouze průměrná. Kvalita je však daleko vyšší než v minulých letech," uvedl technický ředitel cukrovaru Vilém Havlín. Podle něho se lepší kvalitu cukru podařilo v Hrochově Týnci docílit některými technickými úpravami a změnami technologie.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info