Cukrovka je letos jako mrkev

Tvrdě postihuje letošní počasí pěstitele cukrovky, jejíž sklizeň právě probíhá ve východní části okresu. Řepa má drobné bulvy, některé jsou tak malé, že propadají pásy strojů při sklizni. "V běžných letech dokážeme sklidit kolem 60 tun řepy po hektaru, letos budeme rádi, když dosáhneme na 40," hodnotí úrodu na lánu kousek od Stradonic Čestmír Brabec, mechanizátor sdružení soukromých zemědělců z Perucka. I laikovi jsou zřejmé rozdíly v kvalitě porostů - zatímco blíže k silnici, kde je v poli mírná proláklina, je řepa poměrně slušná, pár metrů dál už jsou bulvy o velikosti větších mrkví. I když na sklízecích strojích pracují buď přímo jednotliví členové sdružení, nebo nejvýše jejich rodinní příslušníci a jezdí co nejopatrněji, zůstává za sklizecí soupravou množství drobných bulev. Pole je vysušené na prach, bez kapičky vláhy. "Podobné počasí nepamatuje nikdo z nás a to jsme prožili v zemědělství celý život," uvedl náš průvodce.

Řepná pole kolem Peruce, sousedních Orasic a nedalekého Vrbna nad Lesy, jsou jedna z mála v okrese, kde je možné cukrovku pěstovat: "Po zrušení cukrovaru v Žatci a Modřanech je nyní jediný cukrovar do vzdálenosti 50 km v Mělníce, kam prodáváme cukrovku," vysvětluje Čestmír Brabec. Dále na západ odtud se už řepu nevyplatí pěstovat: Pokud zpracovatel dováží řepu ze vzdálenosti větší než 50 km, musí pak na dopravu přispívat i pěstitel a finanční efekt pěstování je pak mizivý.

Likvidace cukrovaru v Žatci tak vzala možnost pěstování řepy i tak tradičním oblastem, jakými byly roviny mezi Žatcem a Podbořany, kde se cukrovka pěstovala od dob rakouského mocnářství. Přitom zemědělci z Peruce a okolí pěstovat řepu opravdu umějí: "Družstvo si koupilo moderní soupravu, stojí však řádově miliony korun, a to si nemůžeme dovolit," ukazuje náš průvodce. Na polích sdružení soukromníků sklízí cukrovku německý sklízeč Kleine, dobře známý ještě z dob zemědělských družstev. Je však spolehlivý a dokáže sklízet bez výraznějších ztrát. Zatímco letos se za traktory a sklízecí soupravou jen práší, loni si tentýž stroj musel dokázat poradit s promáčeným polem. "Výsledky sklizně zatím nedokážeme ani odhadovat," uvedl Čestmír Brabec. Výsledná cena závisí nejen na množství sklizené řepy, ale i obsahu cukru a výši ztrát při sklizni.

Zatím však je jisté jenom to, že počasí na konci letošního léta už nyní zajistilo zemědělcům ztrátu sklizně řepky v příštím roce, což pocítí velmi výrazně. "Jsme závislí na počasí, i když to vypádá jako výmluva, a stále víc i na odběratelích, ať už nákupních organizacích, nebo potravinářském průmyslu a s tím nic neuděláme," dodal Č. Brabec.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info