Další konkurence v EU?

Masný průmysl v USA obnovil zájem o dodávky na evropské trhy. Na světovém potravinářském veletrhu Anuga 2005 v Kolíně nad Rýnem oznámili hned tři velcí zpracovatelé, že jejich provozy byly schváleny pro export do EU. Patří mezi ně Farmland Food ze státu Missouri nebo Smithfield Foods ze státu Virginia. Společnost Smithfield Foods plánuje zásobovat masem své evropské zpracovatelské kapacity v Polsku a Rumunsku. Vývoz za hranice USA by měl pomoci zlepšit ceny na domácím trhu, na druhé straně zajistit dodávky a profit dreřinným firmám v Evropě.

Arkansaská společnost Tyson Foods získala povolení k vývozu hovězího masa, kdy při výkrmu zvířat nebyly použity hormonální přípravky. Stejný záměr má i Swift and Co. ze státu Colorado, donedávna jediný zpracovatel v USA, který držel povolení pro export vepřového masa do EU. První dodávky hovězího masa pro evropský maloobchod i další zpracování by měly začít v listopadu.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info