Demižony se plní jablky

Pět moštáren provozují základní organizace Českého zahrádkářského svazu v libereckém okrese k využití úrody svých členů. V loňském roce zpracovaly tyto moštárny na třiasedmdesát tun ovoce, zato letošní sezóna byla mimořádně slabá.

S finanční pomocí obce vybudovali místní zahrádkáři moštárnu už v roce 1994. Jejich plánům nahrála skutečnost, že získali od bývalého MNV zdarma objekt. Transakce proběhla s podmínkou, že v objektu vzniknou klubovna pro zahrádkáře, Klub důchodců a moštárna. "Dům byl v hrozném stavu a původně se počítalo s tím, že ho zbourají. Odpracovali jsme zde stovky brigádnických hodin, aby zde mohly vzniknout prostory, jaké dnes používáme," pochlubil se Jaroslav Bláha, předseda místní zahrádkářské organizace rozlehlým sálem, v němž probíhají schůze obecního zastupitelstva, územní rady Českého zahrádkářského svazu, ale také řada společenských akcí.

V přízemí rekonstruovaného domu vybavili zahrádkáři moštárnu, jejímž hlavními zařízeními jsou drtič ovoce a výkonný lis. "Moštárnu jsme budovali, aniž bychom obdobné zařízení kdy viděli v provozu. Psal jsem tehdy na různé adresy, ale nikdo nám neporadil. Při nákupu lisu jsme měli štěstí, je to nejlepší stroj, jaký jsem kdy viděl. Je to výrobek SONP Kladno a stál tehdy přes padesát tisíc korun," dodává Jaroslav Bláha.

Letošní sezóna začala ve strážské moštárně až v polovině září, podle všeho bude mimořádně krátká a skončí už příští týden. Loni byla rekordní úroda jablek, a tak zahrádkáři zpracovávali už také letní plody. Moštárna bývala v provozu ráno od šesti hodin, končívalo se i hodinu před půlnocí.

K moštování jsou vhodná jablka jakékoli kvality, jedinou podmínkou je, aby nebyla napadena hnilobou. Obsluha moštárny je nejprve důkladně umyje, pak putují do drtičky. Zhruba dvacetikilogramové dávky rozdrceného ovoce se zabalí do silonových plachet a umístí se po dvou dávkách do lisu. Pod tlakem čtyřiceti atmosfér se mokrá kaše vylisuje téměř do sucha. Zbytky zužitkují myslivci k dokrmení zvěře. Do připravených demižonů vytéká čistá jablečná šťáva, kterou si zahrádkář buď sterilizuje nebo je určena k přímé konzumaci. Chutná podle odrůdy, ale ani vyšší kyselost nepřipraví přírodní šťávu o lahodnou chuť, málokdo se mošt přislazuje.

"Výtěžnost se řídí podle druhu jablek, v průměru bývá 60 procent. V některých případech může stoupnout až o 20 %. Rekord jsme měli před dvěma roky, když jsme z 220 kg jablek vylisovali 180 litrů moštu," připomíná Jaroslav Bláha.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info