Destilátu se smí pálit jen omezené množství
16.09.2008 | Denik.cz
Sezona zpracovávání plodů ze sadů a zahrádek je v plném proudu. Vedle moštování je oblíbeným způsobem také pálení. Z ovoce vznikají lahodné pálenky, jejich výrobu ale přísně hlídá zákon o lihu.
Palírny mají v těchto dnech na pilno, zájem o slivovice, třešňovice, hruškovice a další voňavé pálenky je na Chodsku velký. „Sezonu pálení jsme zahájili před měsícem a budeme pokračovat až do dubna,“ uvedli manželé Císlerovi, kteří provozují Pálenici ve Starém Klíčově už šestým rokem. „Ovoce budeme přijímat až do konce roku, letos to asi budou hlavně švestky a jablíčka, ale už jsme vyzkoušeli i letní jablka a žitnavky, tak uvidíme, co z nich bude.“
Každá rodina – tedy pěstitel a osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti – si může vypálit maximálně 30 litrů absolutního lihu. Zákon o lihu je v tomto ohledu přísný a pěstitelé i provozovatelé pálenic musí dodržovat velmi striktní pravidla.
„Každý, kdo si k nám přiveze ovoce na vypálení, se musí prokázat občanským průkazem a navíc musí také znát katastrální území nebo mít popřípadě číslo listu vlastnictví pozemku, ze kterého ovoce pochází,“ vysvětlil Vladimír Císler a dodal, že zákazníci vyplní objednávku, která se musí pro celní úřad archivovat deset let. „Za porušení zákona jsou peněžité pokuty!“
Minimálně padesát procent
Destilát připraví v pálenici silný tak, jak si zákazník přeje. „50% je ale minimum,“ prozradil Císler s tím, že například z 80 kilogramů švestek se dá připravit osm až devět litrů 50% pálenky.
„Jezdím do Klíčova pálit každý rok,“ řekl Václav Hofmann z Koryt. „Vloni jsem si nechal vypálit jablka a hrušky. Pálenka z nich byla dobrá, všechna zmizela.“
A jak se ovoce změní v tekutý lék?
„Ovoce přímo před očima pěstitele nadrtíme, pomačkáme a naložíme do kvasného sudu. Každý má ten svůj, protože každé ovoce je jiné a mívá jinou výtěžnost destilátu. Mělo by být vyzrálé, raději až přezrálé, ale v žádném případě nahnilé,“ řekl Císler a dodal, že po zkvašení, které trvá různě dlouho, přichází proces pálení.
„Slivovice je pro zdraví člověka prospěšná. Samozřejmě v přiměřeném množství. Stopečka ráno na lačno je účinná desinfekce organismu,“ poznamenal Císler.
Další články v kategorii Zemědělství
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)

Tweet



