Detekce živých buněk E. coli v mletém hovězím mase

Nová metoda, která rozlišuje mezi mrtvými a živými buňkami E. coli.

Vědci z University of Missouri (USA) vyvinuli novou metodu k detekci živých buněk E. coli O157:H7 v mletém hovězím mase. Tato dvoukroková metoda rozlišuje mezi mrtvými a živými buňakmi E. coli. Podle profesora Azlina Mustaphy z University of Missouri mrtvé buňky nezpůsobují onemocnění lidí, ale již 10 živých buněk může způsobit vážné onemocnění střev.

Metoda stanovení je založena na PCR (polymerázové řetězové reakci) – rychlé, spolehlivé metodě detekce a identifikace patogenů v potravinách. PCR však nedokáže rozlišit živé mikrobiální buňky od mrtvých. Přítomnost mrtvých buněk může vést k falešně pozitivním výsledkům, na základě kterých by mohlo dojít ke stahování výrobku z trhu.

Aby se tomuto zamezilo, výzkumníci barví vzorky barvivem nazvaným EMA (ethidium bromide monoazide). EMA neproniká živými buňkami, ale dostává se do mrtvých buněk. V mrtvých buňkách se EMA váže k molekulám DNA, ty se stávají nerozpustnými a pro PCR testy neviditelnými.

Výzkumníci byli úspěšní v použití nové techniky u mletého hovězího masa, kuřat a vajec. Kromě toho testování trvá 12 hodin, zatímco testy při použití starších metod trvají dva dny.

Více informací ve zprávě University of Missouri.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info