Do českolipské mlékárny se znovu vrací život

Po téměř třech letech se vrací život do českolipské mlékárny. Vzkříšení výroby načasovali majitelé na dobu, kdy stovky potravinářských podniků končí, protože nedokáží splnit do konce roku podmínky dané Evropskou unii. Mléčné výrobky by se měly znovu začít v České Lípě vyrábět na přelomu roku.

„Předěláváme všechna zařízení tak, aby splňovala veškeré podmínky Evropské unie. Máme moderní technologii,“ řekl ředitel mlékárny Martin Landa. Vzkříšení výroby přišlo majitele přes dva roky zavřené mlékárny na desítky milionů korun. „Prodali jsme část nemovitostí a zařízení, které nepotřebujeme k samotné výrobě a které pouze zatěžovaly rozpočet náklady na údržbu,“ vysvětlil Landa, z čeho je rozjezd výroby financován.

Mlékárna se chce zaměřit hlavně na výrobky, v kterých je živočišný tuk nahrazen rostlinným. „Jen výrobou mléka nebo másla bychom se neuživili,“ podotkl Landa. „Jednáme i s jinými mlékárnami o spolupráci. Tím umožníme naplnit kapacitu našich výrobních prostředků a partnerům rozšířit jejich dodavatelské možnosti. Kvůli tomu jsme zřídili i novou tvarohárnu,“ řekl Landa.

Padesát lidí už pracuje, další ještě přijmou

Mlékárna má již padesát lidí, kteří připravují její rozjezd. Do spuštění jich přijme ještě asi stejně tolik. Sehnat lidi ale není snadné i přes vysokou nezaměstnanost. „Chybí nám hlavně odborníci pro mlékárenskou výrobu,“ dodal Landa.

Povolení k výrobě chce mlékárna od veterinářů dostat ještě letos. „Spolupracujeme s nimi, takže věříme, že certifikací úspěšně projdeme,“ doufá Landa. Výroba začne asi v lednu. Zákazníky si mlékárna hledá nejen v Čechách, ale také na Slovensku. „Bude záležet na tom, jak se nám podaří dostat do řetězců. Nechceme ale být závislí jen na nich, chceme se dostat i na jiné trhy,“ uzavřel Landa.Českolipská mlékárna patřila na počátku 90. let k republikové špičce, byla například průkopníkem ve výrobě směsných másel. V době své největší slávy zaměstnávala 340 lidí. Zastavení výroby přišlo v polovině roku 2000, kdy měla i certifikát k vývozu do Evropské unie.

Projektována byla na zpracování 350.000 litrů mléka denně. Podle znalců a bývalých zaměstnanců ji na kolena srazila krize v odvětví, velká konkurence a vysoké bankovní úvěry. Majitelé předpokládají, že denně zpracují 150 tisíc litrů mléka.

Konečné slovo o zahájení výroby budou mít veterináři, s kterými majitelé investice konzultují. Zdaleka ne všichni podnikatelé ale přistupují k splnění evropských norem tak pečlivě.Podle liberecké krajské veterinární správy hrozí v kraji každému pátému potravinářskému podniku, že od 1. ledna bude muset zastavit výrobu kvůli jejich nesplnění. Přísnější předpisy a příliš vysoké částky na investice byly jedním z důvodů, proč skončila například sýrárna v Rovensku pod Troskami nebo Velkém Valtinově. Další podniky budou muset svou činnost omezit, například Masný průmysl Česká Lípa skončil s porážkou prasat.

Jen tři podniky v kraji zažádaly Brusel o výjimku a plně přizpůsobit normám se mohou až do roku 2006. Podle ředitele krajské veterinární správy v Liberci Josefa Krále se to týká drůbežárny v Příšovicích, sýrárny v Kruhu u Jilemnice a jatek v Libštátě na Semilsku. „Budeme nekompromisní i za cenu, že některé podniky budeme muset zavřít. Nemůžeme si dovolit tolerovat výjimky,“ dodal Král.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info