Do ciziny míří víc masa
13.12.2004 | Hospodářské noviny
Masokombináty začínají mít podobné potíže jako nedávno mlékaři: kvůli vzrůstajícímu vývozu surovin přicházejí o dodávky. Zatím žádný z podniků nezkrachoval, mnoho jich však má ekonomické potíže. Zemědělci totiž stále častěji vozí maso za lepší ceny do Německa či Rakouska. Experti z trhu tvrdí, že řada menších zpracovatelů zřejmě nepřežije, ty větší budou muset omezit provozy. Nedostatek zboží na pultech nehrozí, úbytek surovin ale povede i k mírnému zvýšení cen. "Po vstupu do unie nakupujeme maso dráž, ale výrobky prodáváme skoro za stejnou cenu," říká například Petr Křešňák, nedávno odvolaný šéf představenstva Masny Studená.
Firma prodělává, ozdravit ji mají úspory v nákladech."Problémy má většina firem v oboru," tvrdí podnikatel Andrej Babiš, jehož Agrofert ovládá kromě Studené i další klíčové zpracovatele masa."V Německu dostaneme za prasata nebo nebo jatečný skot až o pět korun na kilogram víc," tvrdí předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.Následky exportu potravin zatím plně pocítily mlékárny. "Naši dodavatelé vyvážejí mléko do Německa. Před vánocemi proto budeme muset propustit přes 150 lidí," říká Milan Teplý, šéf největších mlékáren Madeta.
Celkově přitom paradoxně převažuje dovoz mléka nad exportem. Za poslední půlrok se vyvezlo přes 22 miliónů litrů, dovoz byl 23 miliónů litrů. Rozhodují ale regionální rozdíly. Export míří do Německa, import přichází z Polska."Ze sedmi desítek mlékáren proto budou krachovat především zpracovatelé z jižních a západních Čech, zatímco severní Morava se bát nemusí," říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.
Zatímco vývoz surovin z tuzemska se daří, export potravin tento trend nekopíruje. "Prosadit se do obchodních řetězců na Západě je skoro nemožné, nikdo u nás nemá na marketink tolik peněz," vysvětluje šéf konzervárenském firmy Hamé Leoš Novotný.Nouze přiměla domácí potravináře k tomu, že nabízejí rolníkům dlouhodobé smlouvy na dodávky surovin za lepší ceny, i když nižší než za hranicemi. "Ceny na západě nebudou pořád tak výhodné. Když nás zemědělci teď nechají v nouzi, nebudou se pak mít kam vrátit," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Rolníci se vyjednávání nebrání. "Zatím nám potravináři jen vyhrožovali, že si suroviny dovezou, ale skutečnost je zaskočila. Dlouhodobé smlouvy ale bereme," říká Jirovský.Zatímco zemědělci požadují lepší ceny, zpracovatelé toto zdražení nemohou naplno promítnout do cen jogurtů, sýrů nebo uzenin. Na nízké ceny tohoto zboží totiž zase naopak tlačí obchodní řetězce. "Nepředpokládáme, že nastane výrazná změna cen," potvrzuje Vesselin Barliev za společnost Tesco."Jsme prostě v kleštích mezi zemědělci a obchodem," přiznává Camplík a dodává: "Nechci spekulovat, kolik podniků to bude, ale ty slabší z trhu odejdou."Potravináři ustupují rolníkům, str. 18
Další články v kategorii Zemědělství
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Zemědělská a plastikářská firma Patria Kobylí loni snížila ztrátu na 4,7 mil. (17.12.2025)
- Český vědec, který vrátil vědě vůni bylin. Roman Pavela získal prestižní světové ocenění ScholarGPS (17.12.2025)
- Šebestyán vidí jako prioritu úpravu zemědělského rozpočtu, má ho za podhodnocený (17.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)

Tweet



