Drůbežárnu čeká kvůli rozšiřování kapacity veřejné projednání

Majitel výkrmny kuřat na Hasině chce rozšířit kapacitu odchovu. Po krajem nařízeném procesu EIA dostane slovo veřejnost.

Výkrmna brojlerů na Hasině, která přes neustálou kritiku místních obyvatel zahájila loni v červnu svůj provoz a dále hodlá zvyšovat kapacitu odchovu kuřat, musí projít nejen procesem EIA, ale obstát i při veřejném projednání.

Středočeský krajský úřad, který nařídil možné rozšíření kapacity posoudit z hlediska životního prostředí, tak reagoval na připomínky místních obyvatel. Ti totiž tvrdí, že některá fakta, zveřejněná v takzvaném oznámení o záměru, údajně vychází z ne zcela přesných podkladů.

"Při zjišťovacím řízení se došlo k závěru, že je nutné posoudit záměr z hlediska vlivu na životní prostředí (dokumentace EIA) a ta také v současné době probíhá. Zpracovatel dokumentace následně odevzdá posudek, který bude projednán na veřejném projednání," řekla Helena Humlová z odboru životního prostředí Středočeského krajského úřadu. Jak dále uvedla, na základě veřejného projednání a výsledků posudku pak krajský úřad vypracuje své stanovisko.

Majitel zemědělského areálu Karel Žižka získal povolení na provoz výkrmny s kapacitou tři haly po deseti tisících vykrmovaných brojlerů. Stáje ale svým charakterem umožňují odchovat v každé hale až jednou tolik kuřat, tedy dvacet tisíc kusů. Právě na toto číslo by se výkrmna měla posunout v případě, že proces EIA neprokáže zatížení či špatný dopad na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, jak silné budou argumenty ze strany veřejnosti, která se s provozem výkrmny sice musela smířit, jejímu rozšíření ale hodlá zabránit.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info