Efektivita použití mrkvového prášku při výrobě masných výrobků
20.12.2008 | ÚZPI
Pro výrobu masných výrobků obohacených mrkví je nutné pečlivě připravit používaný mrkvový materiál. Za tímto účelem probíhá sušení ve dvou stádiích. První je období s konstantní rychlostí sušení. Ve druhé fázi dochází k jejímu snižování. Vliv teploty na rychlost sušení v prvním období byl popsán pomocí Arrheniovy rovnice.
Závislost konstantní rychlosti sušení u amplitudy kmitu distribuce plynu pomocí mřížky a specifického zatížení má exponenciální charakter. Síla rychlosti proudícího plynu se řídí zákonitými vztahy.
Velká pozornost byla věnována propočtu výrobního času, jeho ekvivalentního základu, popisující ztrátu vlhkosti tohoto potravinářského zdroje.
Masné výrobky získané tímto způsobem výroby mají lepší chuťové charakteristiky s výraznějším aroma.
Další články v kategorii Zemědělství
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)

Tweet



