Geneticky modifikovaná kukuřice v pokusech s klopuškami

Na Rýnsko-vestfálské technické vysoké škole (RWTH) v Cáchách v současné době probíhá v rámci výzkumného projektu testování možných účinků geneticky modifikované Bt kukuřice na herbivorní hmyz (klopušky). Tento hmyz přichází do kontaktu s Bt proteiny potravní cestou.

Jako modelový organismus byla zvolena klopuška Trigonotylus caelestialium. Ukázalo se totiž, že tento druh ploštice byl dominujícím druhem ve společenství ploštic pokusného pole kukuřice a vyskytoval se velmi často. Jako modelový organismus je vhodná i toho důvodu, že spolu s mezofylem listů Bt kukuřice zkonzumuje značné množství Bt proteinu. V laboratorních testech byla v T. caelestialium prokázána jedna šestina množství, které bylo změřeno v rostlinách.

V pokusech byly použity čtyři odrůdy kukuřice: geneticky modifikovaná Bt kukuřice, izogenní linie, která posloužila k vývoji geneticky modifikované kukuřice, a dvě konvenční odrůdy. Vzhledem k tomu, že pokus nyní probíhá již u druhé generace, poskytli vědci první výsledky: jedna konvenční odrůda byla ve srovnání s ostatními testovanými odrůdami kukuřice pro klopušky méně chutná a geneticky modifikovaná kukuřice nevykázala žádný vliv.

Portál biosicherheit.de doprovodil výzkumný projekt kamerovými záznamy. Toto video spolu s dalšími informacemi naleznete v rubrice Forschung live.

http://www.biosicherheit.de/forschung-live/1226.weichwanzen-maissorte-bekoemmlich.html.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info