Geneticky upravené potraviny by bez obav koupilo 25 pct lidí

Geneticky upravené potraviny by si bez obav koupila čtvrtina české populace, naopak pětina lidí je proti takovýmto výrobkům a nekonzumovala by je. Vyplývá to průzkumu GfK Praha. Mezi pozitivně naladěnými ochota jíst geneticky upravené potraviny klesá se stoupajícím věkem respondentů. Naopak roste s vyšší úrovní dosaženého vzdělání. Mezi osobami ve věku 15 až 25 let je 40 procent příznivců potravin nového typu, naopak ve skupině lidí starších 66 let pouhých 14 procent. Každý pátý obyvatel ČR by dle svého názoru upravené potraviny nikdy nekupoval a ani nekonzumoval. V této skupině neochota k nákupu stoupá s úrovní dosaženého vzdělání, například třetina vysokoškoláků GMO potraviny odmítá. Velká část populace, 31 procent, nemá podle šetření o problematice geneticky upravených potravin dostatečné množství informací. Nedostatek údajů následně lidem brání utvořit si názor. Existuje i početná, zhruba 24procentní, skupina obyvatelstva, kterou dané téma vůbec nezajímá. Častěji jde o muže a osoby s nižší a střední úrovní dosaženého vzdělání. Výzkum GfK se uskutečnil v letošním listopadu a zúčastnilo se ho 1000 reprezentativně vybraných osob starších 14 let.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info