Gurmáni chystají premiérový košt ovocných pálenek a zelí

Premiérový košt ovocných pálenek a kysaného zelí se rozhodli uspořádat gurmáni z Mikulčic na Hodonínsku. Akce se uskuteční první lednovou sobotu v místním kulturním domě, kde bude návštěvníkům k ochutnávání vyhrávat Mikulecká cimbálová muzika.

"Letos se vpředvečer Tří králů sešla skupinka nadšenců z Mikulčic, Těšic - dnes již součásti obce - a slovenské Skalice. Chtěli jsme se navzájem pochlubit, jak jsme připraveni čelit nástrahám zimy. Formou besedy jsme hodnotili kořalku jako elixír, který zahřeje, a zelí coby vitamínovou bombu, co člověka postaví na nohy. Všem se to tak zalíbilo, že padl návrh, abychom to za rok udělali ve větším, " přiblížil zrod prvního ročníku koštu jeho hlavní organizátor Vít Pavka.

Ten se svými přáteli zvažoval, zda je vybraný termín akce vůbec vhodný. "Asi to tak není. Letošní Silvestr se u nás ale konat nebude, plesová sezona obnáší zřejmě jen jeden bál. Řekli jsme si proto, že se touto formou pokusíme v tuto dobu dát lidi dohromady. Umožnit jim, aby se mohli setkat, popovídat si a probrat spolu, komu se co podařilo sklidit a vypálit, " konstatoval Pavka.

Zájemcům bude podle něj k ochutnání nabízeno kolem padesáti vzorků kysaného zelí a zhruba 150 vzorků destilátů. "To bude asi dostačující. Z kapacitních důvodů košt ani nijak zvlášť propagovat nebudeme. Hodně lidí navíc nemá ještě čerstvě vypáleno. V těchto případech jsme trochu počítali, že poskytnou starší, vyleženější kořalky, " řekl Vít Pavka.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info