Horko těší francouzské vinaře

Obrovská horka, která v posledních týdnech sužují většinu Evropy, urychlila i sklizeň francouzských vín. Se sběrem hroznů začali v úterý jako první majitelé vinice Chateau de L'Hospital, která leží v kolébce vinařství, departementu Gironde. "Loni jsme sklízeli 10. září, letos jsme kvůli předčasné zralosti hroznů museli dříve," řekl deníku Le Monde jeden ze zaměstnanců vinice s tím, že podobně předčasná sklizeň proběhla v okolí Bordeaux pouze v roce 1893. I tehdy však první hrozny trhali brigádníci 15. srpna, tedy o tři dny později než letos. Po Chateau de L'Hospital ale začínají se sklizní i ostatní vinaři: "Hrozny jsou v perfektním stavu, jejich cukernatost je 14 procent. To jsem ještě neviděl," tvrdí nadšený vinař Jean-Philippe Delmas z Chateau Haut-Brion, který ohlásil počátek sklizně na včerejšek. První hrozny již také sklidili vinaři ve slavné oblasti Beaujolais, i když vrchol tamní sklizně plánují až na začátek září. S příznivou předpovědí přišla federace Velká francouzská vína (Grands vins de Bordeaux), podle níž lze očekávat zejména u bílých vín vynikající ročník. "U červených je na předpovědi příliš brzy. Všechno závisí na několika příštích týdnech," řekl jeden z odborníků Yann Le Goaster. Na objem vypěstovaných hroznů prý horka mít vliv nebudou, projeví se ale naopak tornáda, která zasáhla jihozápadní Francii v polovině července. Největší starost tak mají bordeauxští vinaři se sběrači, kteří jsou zvyklí přijíždět na pravidelné sezonní práce poněkud později.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info