Houbař hledá úlovek stále - dokonce i pod sněhem

MF Dnes 25.1.2000

Houbar hledá úlovek stále - dokonce i pod snehem

Liberec - Krásnoporka mlynárka, strmelka mlženka, závojenka podtrnka a spousta dalších hub a hríbku roztodivných jmen, jejichž tvary ci chut vetšina lidí nezná, uchvátily pred lety libereckého houbare Josefa Sedlácka. Do lesu si pro ne chodí po celý rok. Za tepla, dešte i ve snehu. "Jednu dobu jsem pro houby jezdil každý den na motorce do Oldrichova v Hájích. Rychle jsem je nasbíral a pelášil zpátky do Liberce, abych stihnul ranní smenu," ríká. "Ted už se do lesa dostanu jen tak jednou, dvakrát týdne." Z hub má nejradeji ruzné rarity. "Treba strmelky, ryzce šeredného ci šupinovku zlatozávojnou. Slizkou houbicku, která roste na bucích. Ta se dobre nakládá." Práve v nakládání hub je pan Sedlácek novopeceným vítezem celorepublikové souteže. "Scházíme se už šestadvacet let. Je nás trináct mykologických spolecností a každý clen prinese nejaké své naložené vzorky," vysvetluje. "Zprvu to bylo ze zvedavosti, kdy jsme se chteli každý neco nového z nakládání naucit, ted už se snažíme jen pricházet s novinkami. Letos jsem napríklad vyhrál v kategorii zajímavý druh se svou ciruvkou fialovou." Za houbami jezdí do okolí Liberce ci na Mladoboleslavsko. "Kdysi jsem hodne chodíval i v zime na hlívu ústricnou. Hlavne jsem se ale nemohl dockat, kdy konecne vylezou první jarní houby. I když byly treba nejedlé. Cloveku udelaly radost." Z tech jedlých se jako první vyklube kacenka ceská. "Meli by rust i smrže, ale ty už jsou vzácné."

Houby v octe

Houby nakrájíme na kusy a predvaríme v den sberu. Na litr vody použijeme polévkovou lžíci soli, 6 kulicek pepre, 2 kulicky nového korení a 1 bobkový list. Pridáme korenovou zeleninu, zvlášte celer. Houby varíme podle velikosti 10 - 20 minut, tužší cásti hlívy ústricné až hodinu. Po dobu varu sbíráme penu a necistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme. Zeleninu odstraníme.

Nálev: 0,25 litru octa a 0,75 l vody, 20g soli, 50 g cukru, 7 tablet umelého sladidla, 1 bobkový list, 1 hrebícek, 5 kulicek nového korení, 15 kulicek pepre, 1,5 lžicky horcicného semínka a 0,5 lžicky koriandru. Vše 5 minut povaríme, precedíme a korení rozdelíme do sklenic. Houby plníme s cerstvou zeleninou podle chuti do trí ctvrtin sklenice. Pridáme nálev a kousek feferonu. Uzavrené a ponorené sklenice sterilujeme pri 100°C 25 minut.

(štv)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info