Houby rostou, jsou ale místa, kde je jich méně

Houby rostou, jsou však místa, kde jich lidé najdou méně a kde více. "Pokud se vydáte na houby s malým košíkem, určitě ho nasbíráte," řekl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. O něco úspěšnější podle něj budou houbaři například v lesích na jih od Prahy a dál směrem na Plzeň. Rostou prakticky všechny letní druhy, výjimečně i chutné hřiby pravé. Při sbírání modráků, tedy kovářů a kolodějů, by si méně zkušení houbaři měli dát pozor, aby si je nespletli s nejedlým hřibem kříštěm. Jeho klobouk je světlejší než u modráků a houba je v horní části jasně žlutá. Jediná plodnice tříště svou hořkostí zcela zkazí jinak velmi chutný houbový pokrm.

Totéž se může houbařům stát, pokud do jídla nevědomky přidají pečárku zápašnou. Tato mírně jedovatá houba často roste vedle jedlých žampiónů a lidé si je pletou, uvedl Smotlacha. Charakteristický znak pečárky zápašné, tedy zápach, podle něj v přírodě poznají jen lidé s velmi dobrým čichem. Nelze ho již ale přehlédnout při přípravě houby.

Všeho, co při zpracování zapáchá, by se lidé měli vyvarovat, upozornil mykolog. Velké nebezpečí hrozí při sbírání muchomůrek růžovek - masáků. Smotlacha již ví o dvou případech, kdy si je houbaři spletli s jedovatou muchomůrkou panterovou. Nešlo o smrtelné otravy, ale skončili v nemocnici, dodal.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info