Hroznům chybí cukr a navíc je pustoší plíseň šedá
30.09.2010 | Denik.cz
Hrozny zrály se zpožděním, jejich cukernatost bude mimořádně nízká.
Jako katastrofální hodnotí už nyní svůj hospodářský rok 2010 vinaři na Slovácku. Nadměrné množství dešťových srážek, studené klima a dlouhodobý nedostatek slunečního svitu jsou podle nich důvodem toho, že úroda hroznů bude letos podprůměrná a jejich cukernatost mimořádně nízká.
„Vydatné deště v průběhu roku a málo sluníčka způsobily až o tři týdny opožděné zrání hroznů s naprosto nedostatečnou cukernatostí. Ve výsledku je v bobulích přemíra vody a mizivý extrakt,“ sdělil František Jakubík, vinař ze Zlechova a někdejší dlouholetý předseda vinařské komise při územní radě Českého svazu zahrádkářů v Uherském Hradišti. Proto také podle něj hrozí nebezpečí výskytu plísně šedé. „Je dobré v těchto dnech vinohrad pozorně sledovat a ošetřovat postřiky s krátkodobou účinností,“ radí zlechovský vinař. Jednatel Vinohradnické společnosti Polešovice Josef Menšík si rovněž stěžuje na nedostatek cukru v bobulích. „Müllerka a veltlín červený ranný mají pouhých 17 stupňů cukernatosti a to je opravdu málo,“ poznamenal Menšík a varoval před rychle se šířící hnilobou.
Slabá úroda
Počasí údajně ovlivnilo také množství letošní úrody vinné révy. „Především kvůli květnovým lijákům bude produkce asi o padesát procent nižší, než je obvyklé,“ avizoval už před čtyřmi týdny nepříjemnou zprávu vinař Vojtěch Štěrba z Mařatic.
Slabou úrodu mají letos i v okolí Blatnice pod svatým Antonínkem, tamní firma Blažek, ale k většímu výkupu nepřistupuje. „Zpracováváme téměř výhradně vlastní hrozny. Těch je sice letos méně, ale výraznější výkup zatím neplánujeme,“ uvedl za podnik technolog Antonín Křápek. Podle něj malá úroda požene nahoru ceny, což je současně s letos očekávanou horší kvalitou špatná kombinace. Výkup by se nevyplatil.
Někteří vinaři proto hodlají držet hrozny na keřích co nejdéle. „Mám v plánu držet posbírané víno co nejdéle v bednách, aby vyschlo. Ideální by bylo tato vína nechat vysoušet a dodávat jim tak přirozené množství cukru,“ poznamenal Jakubík, který tvrdí, že podobné podmínky panovaly u vinařů v regionu v roce 2001. „Tehdy se sklízely hrozny s cukernatostí kolem deseti stupňů,“ dodal.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



