Jak se označují potravinářské výrobky
18.08.2005 | SVS ČR
Jelikož se objevují dotazy na způsob značení potravinářských výrobků, se kterými je možné se setkat v rámci tzv. intrakomunitárního trhu, sdělujeme, že všechny potravinářské výrobky musejí být označeny oválným razítkem, přičemž v jeho horní části musí být zkratka země původu, v našem případě Česká republika nebo zkratka CZ, dalším údajem vedle tohoto označení nebo uprostřed razítka je veterinární schvalovací číslo podniku a v dolní části zkratka "EHS". Je též předepsáno, že číslice a písmena musejí být dostatečně čitelná a materiál použitý ke značení (barva) musí vyhovovat hygienickým požadavkům. Jde-li o barvu, musí jít o "potravinářskou" barvu.
U mléčných výrobků je označování poněkud složitější. Jejich označení v oválném razítku vychází z vyhlášky č.203/2003 Sb. v platném znění, která nabyla účinnosti dnem jejího vyhlášení tj. 30. 6. 2003. Ve vztahu k označování zdravotní nezávadnosti mléka a mléčných výrobků tato vyhláška od té doby neprošla žádnou změnou.
Zde jsou uvedeny následující varianty povinných údajů umístěných v oválném razítku:
1) v horní části velkými písmeny psaná zkratka České republiky ("CZ") jako státu odesílatele a veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny psaná zkratka "EHS"
nebo
2) v horní části velkými písmeny psaný název státu odesílatele (Česká republika), ve střední části veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny psaná zkratka "EHS"
nebo
3) v horní části velkými písmeny psaná zkratka České republiky ("CZ") jakostátu odesílatele, ve střední části veterinární schvalovací číslo podniku, v dolní části velkými písmeny zkratka "EHS".
Pokud jde o výrobky určené na náš trh, musejí být označené kruhovým razítkem, též s CZ a schvalovacím číslem a v dolní části je místo zpracování – územně správní jednotka (kraj).
Od 1.1.2006 pak nabývají účinnosti tzv. hygienickébalíčky - mj. Nařízení Evropského parlamentu (EP) a Rady č. 853/2004/ES a 854/2004/ES. Podle těchto předpisů dojde ke změně (nahrazení) výše uvedeného údaje ve značce zdravotnínezávadnosti "EHS" údajem "ES". Provozovatelé potravinářských podniků mohou podle Nařízení EP a Rady č. 853/2004 ES přílohy II oddílu I části B nadále používat zásoby a materiál, které objednali předvstupem tohoto nařízení v platnost,a to až do vyčerpání zásobnebo nutnosti výměny.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



