Jaký je a jaký bude

Sklepmistři většinou již naznali, že vyzrálost pokladů v jejich sudech či nerezových tancích je dostatečná, a tak vína z loňského ročníku postupně stáčejí do lahví a expedují je ke spotřebitelům. Jaký tedy je ročník 2003, který si s vinohradníky a vinaři pěkně pohrál. Extrémní teploty totiž většinu z nich přinutily sklízet a zpracovávat úrodu podstatně dříve než v běžných letech. A na rozdíl od předchozích ročníků měly hrozny výraznější podíl cukrů a mnohem méně kyselin, na které jsou naši zpracovatelé zvyklí. Ty rozdíly byly natolik veliké, že ne všichni vinaři dokázali takové nenadálé nadělení, na které nebyli připraveni, kvalitně zpracovat. Proto se objevila také vína s vyšším alkoholem, ale jaksi prázdná, s netypickými hořčinkami, i přes své mládí už utahaná, s chybějící svěžestí, kterou jim právě kyseliny dodávají.

Ve výhodě byli zpracovatelé, kteří investovali nemalé peníze do moderních technologií, především do řízeného kvašení. Jejich vína z loňského ročníku, která se postupně objevují na trhu, mají nejenom vítanou svěžest, ale díky vynikajícímu vyzrání hroznů a šetrnému zpracování i u nás nevídané neobvyklé nuance vůní a chutí. A tak si můžeme pochutnávat i na vynikajících vínech z „obyčejných“ a jindy podceňovaných odrůd, jako jsou Ryzlink vlašský, Müller Thurgau a Veltlínské zelené. Tedy na bílých odrůdách révy vinné, které jsou v našem regionu už dlouho doma.

I na kvalitě zpracování ročníku 2003 se ukazuje, že alespoň část vinařů už konečně pochopila, že vstupem do EU jde díky kvalitní konkurenci do tuhého. Obstát v ní mohou jenom ti, kdo dokáží za slušnou ceny dodávat na trh i dobrou kvalitu. Na trhu se objevují nové značky, a je tedy z čeho vybírat. Hodně vín je zařazeno do vyšších, přívlastkových kategorií.

A jaký bude rok letošní? Vinice jsou plné hroznů, a tak se právem očekává velmi dobrá úroda. Ti, kterým skutečně jde o kvalitu, část nasazených hroznů ostříhali, aby réva vinná dokázala dát těm zbývajícím více cukrů a minerálních látek potřebných pro přípravu špičkových vín. Kuličky už pomalu měknou a vybarvují se, vinobraní však bude spíše v termínech u nás dříve běžných, proto bude platit staré známé – září víno vaří. Pokud tedy nepřijdou mimořádné meteorologické události, měl by i ročník 2004 být k dobrému pití.

Libor Ševčík

libor.sevcik@economia.cz

Ochutnávka

Ryzlink vlašský 2003 - pozdní sběr

Vinařská obec: České Křídlovice

Viniční trať: Stará Hora

Výrobce: Vinné sklepy Lechovice

Charakteristika: Jindy nevýrazná odrůda předvádí v tomto vzorku připraveném z vyzrálých hroznů svůj skutečný potenciál. Víno je jemné, svěží, s výraznými ovocnými tóny.

Cena: 129 Kč

Veltlínské zelené 2003 - pozdní sběr

Vinařská obec: Vrbovec

Viniční trať: Nad Sklepy

Výrobce: Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo

Charakteristika: Pěkná ukázka typického „veltlínu“ ze znojemské oblasti, která je pro tuto odrůdu nejpříznivější. Plné ve vůni i chuti, a přesto svěží.

Cena: 102 Kč

Müller Thurgau 2003 - pozdní sběr

Vinařská obec: Dolní Věstonice

Viniční trať: Pod Obecním

Výrobce: Vinařství Pavlov, Víno Mikulov

Charakteristika: Harmonické víno, ve kterém slibující vůni jdoucí až do citrusových plodů rozvíjí vynikající chuť s výraznými ovocnými tóny zralých hroznů.

Cena: 195 Kč

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info