Je mléčný tuk skutečně škodlivý?

Z výživového hlediska se považují některé tuky za prospěšné. Mezi prospěšné patří i konjugovaná linolová kyselina (CLA), která je složkou mléčného tuku. V pokusech na zvířatech se zjistilo, že CLA inhibuje některé typy rakoviny. Studie in vitro naznačují, že CLA usmrcuje buňky způsobující u lidí rakovinu kůže, kolorektální rakovinu a rakovinu prsu. Existují určité důkazy, že CLA má vliv na snížení cholesterolu a potlačení vývoje aterosklerózy. Na švédské Universitě zemědělských věd v Uppsale ověřovali u 123 osob ve věku 46-72 let, zda konzumace mléčného tuku ovlivňuje hladiny CLA v těle. Zjistili, že čím více se CLA přijímalo, tím více jí bylo obsaženo v krvi a tukové tkáni. Průměrný denní příjem byl 160 mg CLA z mléčného tuku. Koncentrace CLA v tukové tkáni byly dvakrát vyšší než v krvi a pohybovaly se v rozmezí 0,3-0,8 % z celkových mastných kyselin obsažených v tukové tkáni. Množství CLA v tukové tkáni rovněž souviselo s množstvím dvou dalších mastných kyselin obsažených v mléku, a to: C14:1 (myristolejové) a C16:1 (palmitolejové). Během posledních 35 let se koncentrace těchto mastných kyselin v tukové tkáni lidí snížila o polovinu. Výzkumníci tak usuzují na to, že koncentrace CLA v tukové tkáni jsou rovněž sníženy a prohlašují, že je nejvyšší čas přehodnotit zákaz konzumace mléčného tuku ze zdravotních důvodů.

American Journal of Clinical Nutrition, 70, 1999, č. 6, s. 21-27 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info