JERSEY, MALZ A TOLAR – SLADOVNICKÉ ODRŮDY POŽADOVANÉ SLADOVNAMI A PIVOVARY

JERSEY, MALZ A TOLAR SLADOVNICKÉ ODRůDY POŽADOVANÉ SLADOVNAMI A PIVOVARY

Jersey, Malz a Tolar malting varieties in great demand by malting and brewing industry

Václav Blažek

Cebeco Seeds

Summary: The most important characteristic of malting varieties of spring barley Jersey, Malz and Tolar are described in this article on the basic results of recommended trials of ÚKZÚZ 1999 2002. Important agronomical characteristic and technological value of grain and malt are evaluated.

Key words: Yield of grain, earliness, stem length, lodging, diseases resistance, grading, malting quality

Souhrn: V příspěvku jsou popsány nejdůležitější vlastnosti sladovnických odrůd ječmene jarního Jersey, Malz a Tolar na základě výsledků ověřování odrůd ÚKZÚZ 1999 2002. Jedná se především o významné hospodářské vlastnosti a technologické hodnoty zrna a sladu.

Klíčová slova: Výnos zrna, ranost, délka stébla, odolnost proti poléhání, odolnost proti chorobám, podíl předního zrna, sladovnická jakost

Úvod

Jersey byl vyšlechtěn v Holandsku firmou CEBECO SEEDS BV a v ČR byl registrován v roce 2000. Jedná se o výběrovou sladovnickou odrůdu ( 8 USJ ) s krátkým obdobím posklizňového dozrávání. Jersey je polopozdní středně vysoký ječmen ( 80-85 cm ) s dobrou odnoživostí. Hodí se pro pěstování ve všech oblastech pro výrobu kvalitních sladů. Na základě vynikajících parametrů kvality a výsledků pěstování je Jersey v současnosti nejrozšířenější odrůdou v ČR.

Malz byl vyšlechtěn firmou PLANT SELECT, spol. s r.o. v Hrubčicích a zaregistrován v ČR a SR v roce 2002. Je tedy novinkou v sortimentu jarních sladovnických ječmenů. Jedná se o výběrový sladovnický ječmen (8 USJ) s hodnotou extraktu 83,4 % (VÚPS 1999-2002). Malz je polopozdní odrůda tzv. diamantového typu ( délka stébla 75 cm ). Odrůda je na základě výborných výsledků provozního sladování požadována sladovnickým průmyslem. Hodí se pro pěstování ve všech výrobních oblastech. Tato odrůda byla v roce 2002 zaregistrována rovněž v Maďarsku.

Tolar byl vyšlechtěn firmou PLANT SELECT, spol. s r.o. v Hrubčicích a zaregistrován v ČR a SR v roce 1997. Jedná se o sladovnický ječmen vhodný zejména pro slady na výrobu typicky českých piv (ležáků). Tento ječmen je v současné době jednou z nosných odrůd pro výrobu značky Pilsner Urquell. Je vhodný pro pěstování ve všech výrobních oblastech, kde dosahuje standardně nadprůměrných výnosů.

Metody

Charakteristika a hodnocení odrůdy je prováděno na základě výsledků registračních pokusů a pokusů pro ověřování registrovaných odrůd. Tyto pokusy provádí a vyhodnocuje ÚKZÚZ na základě platné metodiky.

Výsledky

Tabulka 1: Výnos zrna v % a podíl předního zrna dle oblastí (ÚKZÚZ přehledy odrůd - obilniny 2003)

Odrůda

Kukuřičná

Řepařská

Obilnářská

Bramborářská

N

O

N

O

N

O

N

O

Výnos zrna v % dle oblastí

     

Jersey

98

105

96

105

98

117

100

118

Malz

103

106

100

108

101

118

99

118

Tolar

101

105

102

109

104

118

101

116

         
 

Podíl předního zrna ( nad 2,5 mm ) v %

    

Jersey

80

83

82

90

82

93

85

92

Malz

84

87

91

94

91

95

91

95

Tolar

79

82

85

90

87

91

87

92

Výnosy jsou uvedeny v % k čtyřletému průměru ( 1999-2002 ) celého souboru odrůd v základní intenzitě v dané oblasti

N neošetřeno fungicidy ( základní intenzita ); O - ošetřeno fungicidy, dávka dusíku je základní ( zvýšená intenzita )

Tabulka 2: Významné hospodářské vlastnosti odrůd (ÚKZÚZ přehledy odrůd obilniny 2003)

Odrůda

Ranost

(dny od Tolaru)

Délka stébla

(cm)

Odolnost poléhání

(9 - 1)

Padlí travní

(9 - 1)

Rez ječná

(9 - 1)

Hnědá skvrnitost

(9 - 1 )

Rhynchosporium

(9 - 1 )

HTS

(g)

Jersey

0

76

4,0

9

3

4

5

45

Malz

0

72

5,0

5

6

6

5

45

Tolar

0

75

5,5

5

6

5

7

46

hodnocení: 9 - nejlepší, 1 - nejhorší

Tabulka 3: Sladovnická jakost (ÚKZÚZ přehledy odrůd - obilniny 2003)

 

Obsah bílkovin

( % )

Extrakt v sušině

( % )

Relativní extrakt při 45 °C

( % )

Kolbachovo číslo

( % )

Diastatická mohutnost

( jWK )

Dosaž. stup. prokvašení

( % )

Friabilita

( % )

Obsah â-glukanů

( mg.dm-3 )

Čirost sladiny

( 1 - 3 )

Jersey

10,4

82,5

45,6

49,0

370

82,8

90,9

115

1,00

Malz

10,7

83,4

41,2

46,0

307

81,5

87,3

161

1,00

Tolar

11,0

81,4

37,6

42,8

426

82,0

85,9

132

1,00

Jersey má vynikající odolnost vůči padlí travnímu díky genu odolnosti Mlo. Je citlivější k hnědé skvrnitost a rzi ječné. V případě infekčního tlaku těchto chorob doporučujeme fungicidní ošetření. Odolnost vůči poléhání je na střední úrovni, v případě potřeby (nedodržení výsevku, chyba ve výživě ) je možné ošetření morforegulátory Cerone nebo Terpal v nejnižší doporučené dávce. Jersey dosahuje stabilně vysokých výnosů ve všech výrobních oblastech. Vysoká je i výtěžnost zrna na sítě 2,5 mm.

Malz vykazuje střední odolnost vůči padlí travnímu i přes to, že je kontrolována genem Mla6. Doporučujeme proto v případě infekčního tlaku této choroby fungicidní ošetření. Odolnost ke rzi ječné a hnědé skvrnitosti je dobrá. Odolnost k poléhání je na dobré úrovni, není nutné používat morforegulátor. Malz dává nadprůměrné výnosy zrna ve všech výrobních oblastech. Zrno je velké a jeho podíl nad sítem 2,5 mm je vysoký.

Tolar má tzv. polní odolnost k padlí travnímu. V případě infekčního tlaku této choroby nastupuje pouze do spodních pater listové plochy kde zasychá v hnědé skvrny. Odolnost vůči rzi ječné a hnědé skvrnitosti je dobrá, rovněž tak i odolnost k poléhání. Tolar dosahuje standardně nadprůměrných výnosů ve všech výrobních oblastech. Výtěžnost zrna na sítě 2,5 mm je vysoká.

Závěr

Jersey, Malz a Tolar jsou odrůdy, které jsou v současné době požadovány sladovnickým a pivovarnickým průmyslem. Jersey a Malz mají výběrovou sladovnickou jakost, Tolar má sladovnickou kvalitu pro výrobu piva českého typu ( ležáku ) a je nosnou odrůdou pro výrobu značky Pilsner Urquell. Všechny tyto sladovnické odrůdy jsou pěstitelsky ověřené a úspěšné, navíc Jersey je nejrozšířenější sladovnickou odrůdou v ČR. Uvedené odrůdy nevyžadují specifickou odrůdovou agrotechniku, avšak dodržení a zvládnutí agrotechniky pěstování ječmene pro sladovnické účely je nezbytným předpokladem pěstitelského úspěchu.

Adresa autora

Ing. Václav Blažek, CSc.

Cebeco Seeds s.r.o.

Sazečská 8, 108 25 Praha 410 - Malešice

Tel.: 566544174

Fax: 566544174

e-mail: blazek.cebeco@quick.cz

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info