Jihlavské mlékárny vložily do výroby sýrů 220 milionů korun

Jihlavské mlékárny investovaly v posledních čtyřech letech do výroby sýrů 220 milionů korun. Moderní sýrárna s roční výrobní kapacitou až devět tisíc tun sýra pracuje ve zkušebním provozu od druhého pololetí letošního roku. "Díky novým technologiím letos zvýšíme výrobu sýrů o pětinu a v následujících letech až o 150 procent," řekl ředitel společnosti Antonín Kolář. Jihlavská mlékárna ze sýrů vyrábí eidam a moravský blok. "Moderní sýrařská linka plně odpovídá požadavkům Evropské unie a tím zvyšuje šance k vývozu jak do Unie, tak i do ostatních středoevropských zemí," řekl Kolář. Podle něj se sice letos projevuje útlum prakticky ve všech mlékárenských komoditách, ale do budoucna jednoznačně existuje potenciál dalšího růstu spotřeby sýrů v tuzemsku i v zahraničí. "V České republice chceme být lídrem ve výrobě tvrdých a polotvrdých sýrů," uzavřel. Z Jihlavy se kromě sýra vyváží i sušené odstředěné mléko a máslo. Pro domácí trh se také vyrábí konzumní mléko, smetana a tvaroh. Mlékárna ročně zpracuje sto dvacet pět milionů litrů mléka a tím podle Koláře patří mezi pět největších zpracovatelů v České republice. Za letošní rok očekává přes výrazný pokles cen mlékárenských výrobků výkony na úrovni loňských 1,2 miliardy korun. Společnost v současnosti zaměstnává 240 lidí.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info