Jihočeští rybáři vytírají štiky

Zhruba 30 až 40 milionů kusů štičího plůdku bude výsledkem umělého výtěru štik, k němuž přikročili rybáři táborské firmy Štičí líheň. Štiky se také uměle vytírají v líhni Mokřiny u Lutové, která patří firmě Rybářství Třeboň. Zde vyprodukují asi 6 milionů kusů plůdku. Třeboňští rybáři si dvě třetiny plůdku nechávají pro vlastní potřeby. "Zbytek prodáme rybářským svazům, soukromníkům a jiným rybářským firmám," uvedl vedoucí líhně Mokřiny Aleš Kříž. "Umělý výtěr štik začíná zpravidla na Josefa, letos to bylo o trochu dřív. K výtěru vybíráme zralé štiky o váze od jednoho do tří kilogramů," řekl majitel táborské Štičí líhně Oldřich Pecha, která plůdek převážně exportuje do Belgie, Itálie a Německa. Rybáři k výtěru používají staré osvědčené postupy. Mírným tlakem vymáčknou z jikernačky jikry na suchou misku a smíchají je s mlíčím. Pomocí jemného bahna musí jikry odlepkovat. Asi deset až čtrnáct dní trvá pobyt jiker v inkubačních lahvích. Pak nastane ve speciálním zařízení na mělkých žlabech takzvané vykulení, kdy se rybička dostane z jikry ven. Po deseti dnech spotřebuje svůj žloutkový váček, pak se poprvé nadechne a přijímá nadále vnější potravu. V tu chvíli je plůdek schopen transportu k zákazníkovi.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info