Kapři už napnuli sítě

Šupináče na Třeboňsku čekají opět sítě rybářů. Podzimní výlovy tu začaly v neděli a budou nepřetržitě pokračovat až do listopadu. Pokud budou mít lidé štěstí, uvidí ivzácného bílého sumce. Třeboňští rybáři plánují, že vyloví kolem 1650 tun tržního kapra a asi 300 tun vedlejších druhů ryb, jako jsou amur, tolstolobik, štika, candát, okoun a další. "Mezi rybníky, které letos budeme lovit, patří například Horusický velký, druhý největší na Třeboňsku po Rožmberku, a rybník Dvořiště," řekl v úterý Právu Josef Malecha, výrobně-technický ředitel největšího producenta sladkovodních ryb v Evropě, společnosti Rybářství Třeboň. Letošní rok nebyl pro ryby příliš příznivý. Kvůli nadměrnému suchu bylo málo vody v rybnících, šupináčům tak chyběl kyslík. "Přesto ale by se tento extrém neměl na kvalitě ryby projevit," poznamenal Malecha. Program výlovů na Třeboňsku je velmi bohatý. Na rybník vyrážejí rybáři vždy v sedm hodin ráno. Loví většinou do tří odpoledne. "Výlovy neprobíhají ve dnech pracovního volna a pracovního klidu, s výjimkou rybníka Vlkovský, kde lovení začíná v neděli. Rybník Dvořiště budeme lovit i v den státního svátku 28. října," upozornil Malecha. Technik pro chov ryb třeboňské rybářské společnosti Aleš Kříž podotkl, že každé středisko společnosti má v rybníce uměle odchovaného bílého sumce. "Je to rarita, která nám zpestřuje lovení. Rybáři mají v rybníce i kapra, kterého po každém výlovu opět pustí. Jednoduše si ho hýčkají. Tyto kousky mají mnohdy deset až patnáct kilo," zmínil se Kříž. Lidé si mohou na břehu rybníka vylovené ryby i zakoupit. "Velmi si pochutnám vždy na amurovi na novohradský způsob. Ryba se obalí v mouce, která je smíchaná s paprikou, může být i pálivá, a dá se potom na pánev. Osmažit se musí ale na sádle, které dodá tu správnou chuť," prozradil recept Kříž.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info