Kapusta je plná vitamínů i minerálů, navíc moc nestojí

Na dvorních hostinách v mezopotámském Babylonu nikdy nechyběla kapusta. Král Nabuchodonozor na ni totiž nedal dopustit, neboť mu pomáhala zbavit se kocoviny. A tu on míval dost často. Jeho víra měla opodstatnění. Kapusta obsahuje velké množství minerálů, vitamínů i vody, jež tělo potřebuje, aby rychleji zvládlo důsledky požití nadměrného množství alkoholu.

Trh nabízí kapustu v několika typech. Od křehké rané s lahodným srdíčkem přes kadeřávek, který v kategorii zeleniny patří k nejbohatším zdrojům vápníku, navíc ve snadno vstřebatelné formě, až po hlávkovou klasiku. Kulinářsky nejoceňovanější je růžičková s přísně vytříděnými hlavičkami do průměru 2 cm.

Na barvě nezáleží, kapusta má vitamínů pořád stejně

„Zájem o čerstvou kapustu klesá se stoupající venkovní teplotou stejně jako u jiných košťálovin. Její sezónou jsou hlavně časné jaro a podzim, i když hlávková je dostupná celoročně. Některé kultivary totiž snášejí bez poškození i teploty kolem –10 °C,“ upozorňuje ing. Zdeněk Moc ze Starého Vestce, jehož firma se zaměřuje na integrované pěstování zeleniny, takže se zdejší produkce dostává k parametrům blízkým biokvalitě.

Podotýká také, že pro obsah vitamínů není u kapusty rozhodující zelená barva, jak si mnohdy lidé myslí. U raných odrůd jsou typické odstíny od žluté až po světle zelenou, pro letní a podzimní sklizeň tmavozelené, u zimních přecházejí až do stříbrošeda. A to vše při zachování žádoucích nutričních látek. Takže stačí sníst 100 g kapusty a tělo dostane například tři čtvrtiny doporučované denní dávky vitamínu A.

Jak nakupovat

Kapusta se na trh uvádí ve dvou jakostních třídách. Co ověřit při nákupu, poradil ing. Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

Pevné a tzv. nevyběhlé hlávky, bez náznaku začátku rašení květního stvolu.

Košťál hladce odříznutý těsně nad nasazením listů tak, aby neopadly, a bez nejmenších náznaků hniloby.

Povoleny jsou praskliny na vnějších listech. U raných odrůd se nechává pár obalových listů jako ochrana.

Velkou výhodou kapusty je vcelku nenáročná příprava. Kromě tradičních karbanátků, polévky a plněných listů se z ní dá připravit například i kapustový prejt (recept v redakci). A jak říká velký labužník režisér Zdeněk Troška ve své kuchařce Nebe v hubě, naprosté pošušňáníčko je zapečená kapusta se sýrem a nakládanými hřiby.

Z kapusty lze vykouzlit lahodná jídla, musí se to ale umět

Kapusta u nás nepatří k moc oblíbeným druhům zeleniny. Pravý labužník na ni ale nedá dopustit..."Musí se s ní ale umět pracovat, pak se z ní dá připravit mnoho lahodných jídel. Nejlíp se snáší s česnekem třeba v zadělávaném vepřovém mase, dusí-li se společně se skopovým, příjemně zjemní jeho chuť," radí Martin Havel, šéfkuchař hotelu Park Holiday v Praze-Benicích.

"Skvělá je i vařená růžičková kapusta, lehce orestovaná na másle, jen osolená a opepřená. Zajímavou přílohu vytvoří v úpravě jako hlávkové zelí. A ty, již kapustu právě nemusí, snad přesvědčí chuť zelených růžiček zapečených se sýrem, podávaných se smetanovou omáčkou. Jediné, s čím se kapusta nesrovná, je kombinace se sladkými ingrediencemi, medem či javorovým sirupem. Koneckonců je to přece jen příbuzná hlávkového zelí."

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info