Kdo nesplní hygienické normy, v potravinářství končí

Pro potravinářské zpracovatelské provozy nastává nejdůležitější období pro jejich přípravu na vstup do Evropské unie. Procedura schvalování provozů je na spadnutí. „Zpracovatelské provozy musejí do konce roku požádat místně příslušné krajské veterinární správy o schválení další činnosti,“ řekl Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Tato povinnost vychází z novely veterinárního zákona, jež nabyla účinnosti od července letošního roku.

Jasno už je také v otázce takzvaných malých provozů. Někteří výrobci se domnívali, že nebudou muset splňovat náročné normy, pokud budou vyrábět jen pro regiony. Komisař Byrne je však vyvedl z omylu. „Nejsou zvláštní další skupinou, normy Evropské unie musejí splňovat stejně jako ty velké,“ sdělil. Nevyhnou se tedy například hygienickým podlahám, obkladům zdí, vymezení kritických bodů během pohybu potravin na výrobní lince až po odpady a bezdotykové baterie u umyvadel.

Pokud budou chtít provozy dodávat jen na regionální trhy, tím ovšem míní Brusel celé území republiky, nebudou muset mít například každodenní veterinární dohled a přesně dokumentovaný pohyb suroviny od pole, přes stáj až na výrobní linku.

Veterinární dozor bude přicházet jen jednou týdně a nemusejí ani určovat kritické body na lince, kde může dojít ke kontaminaci. Za tím účelem evropská komise velmi přesně vymezila kritéria malých provozů. Pokud ovšem bude chtít malý provoz vyvážet, musí splnit podmínky velkých zpracovatelů.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info