Komoditní zpravodajství o trhu zeleniny v 7. týdnu 1999

NTIS Ceské republiky tel: 02/22000319,301

Nezávislý tržní informacní systém fax: 02/6273020

Mánesova 75 e-mail: hanikova@agrec.cz

Praha 2 PSC 120 58 http://www.vuze.cz

VÚZE AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE CESKÉ REPUBLIKY

Komoditní zpravodajství o trhu zeleniny v 7. týdnu 1999

V sortimentu ani v cenách zemedelských výrobcu (CZV) u vetšiny druhu zeleniny nedošlo ani v 7. týdnu ve srovnání s predcházejícím týdnem k podstatnejším zmenám. U póru nastal další pokles CZV (o 1,50 Kc na 16,30 Kc/kg) a u zelí kysaného volného se prumerné CZV snížily o 1,- Kc na 8,90 Kc/kg. K mírnému rustu cen v rozmezí od 2,8 až 6,9 % došlo u zelí hlávkového cerveného, mrkve a karotky, celeru a kapusty hlávkové.

Prumerné obchodní odbytové ceny (OOC) vetšiny druhu zeleniny ve sledovaném týdnu klesly. Vetší pokles OOC byl zaznamenán u póru z dovozu (o 7,10 Kc/kg na 25,90 Kc/kg), salátu ledového z dovozu ( o 5,- Kc/kg na 14,90 Kc/kg), u cibule suché svetlé z tuzemska (o 4,20 Kc/kg na 10,10 Kc/kg), u kapusty hlávkové z tuzemska (o 4,50 Kc/kg na 15,30 Kc/kg). Snížily se rovnež OOC brokolice z dovozu, brukve z dovozu, cervené repy z tuzemska, kapusty hlávkové z dovozu, kvetáku, mrkve a karotky z dovozu, papriky cervené i zelené, rajcat, salátu ledového a zelí hlávkového bílého i cerveného. Ke zvýšení OOC došlo pouze u mrkve a karotky z tuzemska (o 1,20 Kc/kg na 12,20 Kc/kg), u okurek salátových (o 1,70 Kc/kg na 47,60 Kc/kg) a u salátu hlávkového (o 1,30 Kc /kg na 15- Kc/kg). Zvýšily se rovnež OOC redkvicek a zelí kysaného. U krenu z dovozu zustaly prumerné OOC na stejné úrovni jako v predchozím týdnu.

Prumerné spotrebitelské ceny (SC) v 6. týdnu mely rovnež spíše klesající trend. Poklesly v tomto období v rozmezí 0,5 až 14,9 %. Ke snížení prumerných SC došlo zejména u rajcat (o 6,60 Kc/kg na 37,80 Kc/kg), u brukve bílé (o 1,70 Kc/ks na 15,80) Kc/ks, brokolice (o 3,30 Kc/kg na 58,90 Kc/kg), kvetáku (o 2,10 Kc/kg na 34,20 Kc/kg), papriky zelené (o 4,80 Kc/kg na 92,40 Kc/kg). Prumerné SC poklesly v tomto období také u krenu, mrkve, okurek salátových, papriky žluté a póru. Zvýšení prumerných SC u nekterých druhu zeleniny bylo ve sledovaném týdnu proti predchozímu týdnu v rozmezí 0,9 až 6,5 %. Ke zvýšení prumerných SC došlo u kapusty hlávkové o 1,80 Kc/kg na 29,70 Kc/kg, zelí hlávkového cerveného o 0,60 Kc/kg na 11,70 Kc/kg, redkve o 1,10 Kc/kg na 19,70 Kc/kg. Mírne se zvýšily také SC cesneku, cervené repy, petržele, zelí pekingského a zelí bílého hlávkového.

V období od 30.1. do 5.2. 1999 se objemy dovozu zeleniny ve srovnání s predchozím týdnem u vetšiny druhu zeleniny znacne snížily s výjimkou dovozu okurek, papriky, redkvicky, repy salátové, krenu a nekterých méne významných druhu. V uvedeném období byla dovážena nejvíce paprika (467,3 t), rajcata (451,7 t) a okurky salátové (287,2 t). Dovážená paprika byla prevážne španelské provenience (414,7 t). Jednotková hodnota papriky dovážené ze Španelska dosáhla 27,60 Kc/kg. Menší objemy papriky byly dovezeny také z Izraele, Itálie, Maroka, Nizozemska a Thajska.

Rajcata byla dovezena prevážne ze Španelska (294,5 t za 18,50 Kc/kg) a z Maroka (137,2 t za 14,40 Kc/kg); menší množství pocházelo z Francie, Izraele a ze Slovenska. Nejvíce okurek bylo dovezeno ze Španelska (229,9 t za 33,30 Kc/kg).

Ing. Hana Strnadlová

Ing. Eva Haniková

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info