Kompetence v dozoru potravin zatím stejné

Přesnější vymezení kompetencí při kontrole potravin, zejména živočišného původu, které mělo být předmětem novely zákona o potravinách, se zatím nekoná. V rozhovoru pro AGRIS to po jednání zemědělského výboru parlamentu potvrdil místopředseda výboru Jaroslav Pešán.

Výbor se novelou zabýval ve středu 14. června v prvním čtení, o zpřesnění kompetencí především mezi Státní veterinární správou ČR (SVS) a Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí (ČZPI) usilovali hlavně veterináři. "Novela se ale obtížně prosazuje, pokud není dohoda těchto kontrolních orgánů," zdůraznil Pešán. Podle jeho slov ale stále existuje možnost podání pozměňovacích návrhů v druhém čtení, a v této souvislosti SVS a ČZPI podle Pešána deklarovaly, že k dohodě dospějí. Cílem přitom je, aby se potraviny živočišného původu kontrolovaly SVS "od stáje pod stůl", o čemž se sice říká, že se tak děje, praxe je ale jiná. V oblasti potravin přitom existuje řada sporných výrobků - třeba pizza s rybou nebo vaječný koňak.

Podle Pešána znepřehledňuje situaci i neexistence jednotného úřadu pro kontrolu potravin - potom totiž podle jeho slov "nedokáže vymezit přesné kompetence žádný zákon," a vždy bude docházet k jejich částečnému překrývání.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info