Košer víno smí vyrábět jen židé

Jarmulka na temeni, tvář zarostlá hustým vousem a až nezvykle slušné vystupování. Tak vypadá ortodoxní žid František Váňa, který se na Kafkových slavnostech v Siřemi v neděli představil se svými košer víny. To jsou obvyklá vína, ale liší se ve zpracování. Jsou z hlediska židovské věrouky čistá, tedy košer. "Zpracovávat a vyrábět je mohou jen ortodoxní židé. Teprve pak jde o to pravé košer víno. Je ale jedno, kdo hrozny na vinici sebere," říká František Váňa, syn slavného vinaře Ivana Váni z Chrámců na Mostecku.

Pokračuje v rodinné tradici pěstování a výroby vína na místě bývalých dolů; odborníci ale přesto, či právě proto, vína z Mostecka hodnotí velmi vysoko.

Košer vína jsou specialita, se kterou začali Váňové v roce 1994 a jako první v republice. Před tím se vyráběla také, ovšem do druhé světové války, potom byla ze zřejmých důvodů produkce zastavena.

V Chrámcích dohlížejí na výrobu židé v čele s pražským rabínem Karolem Sidonem. Podle něj je pití vína důležité, aby nebyl žid trudnomyslný, ale veselil se.

"Pokud by se tak nestalo, mohl by se dostat na zcestí, jež nemá daleko k pohrdání Božím stvořením,"

vyplynulo ze slov rabína Sidona.

Víno vyrábějí židé, kteří pro výrobu smějí použít zase jen košer přísady. V Chrámcích, obci těsně za hranicemi okresu Louny, není produkce "čistého" nápoje jen nějakou okrajovou záležitostí.

"Roční produkce dosahuje mezi 30 až 40 tisíci litry, celková je průměrně 200 tisíc litrů,"

uzavřel F. Váňa.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info