Králíčci jsou fajnšmekři, seno s příchutěmi jim velmi chutná

Když se před jedenácti lety rozhodli vyrábět seno pro domácí mazlíčky, lidé z okolí se jim smáli. Na vesnici si přece seno může nasušit každý sám! Jenže situace se rychle změnila. Dnes chtějí mít všichni na zahradě upravený anglický trávník nebo na sušení jednoduše nemají čas. A tak dnes bratři Jaroslav a Luděk Pospíšilovi z Kraskova u Seče zpracují kolem pěti stovek metráků sena ročně.

„Pustili jsme se do toho, protože nám tenkrát zbylo seno a nevěděli jsme, co s ním. Na balení jsme ale neměli žádnou linku, vše se dělalo ručně u nás doma. Seno se dávalo do igelitových pytlů a poté vázalo. To byly naše začátky," vypráví Jaroslav Pospíšil.

Zakázek však postupně přibývalo a tak si museli pořídit speciální stroj na balení sena. „Teď seno stále sušíme, ale jen minimálně. Většinu bereme od zemědělců z okolí. Ručně sušené seno je však přesto to nejkvalitnější, co může být. Není hnojené, práškované, navíc v něm jsou všechny možné byliny z Železných hor a vypadá tak nejen pěkně pestře, ale je vlastně i zdravé."

A nejde o jen tak ledajaké seno. Kromě toho klasického se totiž prodává hned v několika různých příchutích, z nichž některé znějí téměř exoticky. „První příchuť, kterou jsme měli, byla mrkev. Inspirace přišla z Rakouska a osvědčila se. Mrkev patří doteď mezi naše nejoblíbenější, ale výborně jde například i seno s banánem a jablkem. Kromě něj je oblíbená i petržel nebo bylinkové seno, kde najdeme například chrpu nebo měsíček lékařský," vyjmenovává pestrou nabídku pan Pospíšil.

S balením sena pro hlodavce začínali v Kraskově jako jedni z prvních v Čechách. A i když dnes existují podobné a mnohem větší konkurenční společnosti nebo se k nám dováží levné seno ze zahraničí, o to od Pospíšilů je rok od roku vyšší zájem. „Recenze, které nám píší odběratelé, jsou plné chvály. Letos jsme třeba neměli jedinou reklamaci. Je to určitě dáno i tím, že nám veškeré seno projde pod rukama, do pytlíků se tak nikdy nedostane nic, co by tam nemělo být. Jako malá firma si nemůžeme zkrátka dovolit zhoršit se v kvalitě."

A to zákazníci oceňují. Většina jich chce pro své chlupaté miláčky jen to nejlepší. „Lidé postupně přicházejí na to, že kvalita je důležitá," říká Jaroslav Pospíšil, pro kterého je jeho práce i tím největším koníčkem, vždyť u sena tráví téměř každou volnou chvíli. „Jinak mám ale také hrozně rád hrady, zámky, kostely a kláštery – to je prostě moje," dodává s úsměvem.

Veronika Skřivanová

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info