Kvalita ekologicky pěstovaných obilovin
17.07.2000 | ÚZPI
Při porovnání konvenčního a ekologického pěstování obilovin je důležitá volba odrůdy a dalších pěstitelských faktorů. Konvenční pěstování se obvykle vyznačuje vyššími výnosy. Paradoxní je snížení výnosů v důsledku snížení emisí SO2. Z hlediska jakosti obilovin se při ekologickém pěstování nejmarkantněji projevuje nižší obsah dusíkatých látek (u pšenice nižší obsah lepku), což rozhodujícím způsobem ovlivňuje technologickou kvalitu pšenice a výrobků z ní. U žita tento parametr nemá zásadní vliv na technologickou kvalitu, u sladovnického ječmene to může být výhodné. Rozdíly v aminokyselinovém složení nemají jednoznačnou tendenci. Z hlediska mikrobiologické a mykotoxikologické kvality nebyly zjištěny rozdíly. Pro extenzívní ekologické pěstování se doporučuje např. pšenice špalda.
Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 86 - 87 (-sk-)
Další články v kategorii Zemědělství
- S Janem Štechmüllerem o ekologickém chovu ovcí a masného skotu i dobrovolnictví v Angole (24.05.2024)
- Skot si na bezdrátovou pastvu rychle zvykne (24.05.2024)
- Mobilní slunečníky na pastvinách (24.05.2024)
- Zemědělská výstava v Kroměříži ukáže hospodářská zvířata i skokové soutěže koní (23.05.2024)
- Skot zabavený na Jablonecku kvůli týrání stát neprodal, nenašel se zájemce (23.05.2024)
- Snížení emisí v zemědělství vyžaduje masivní investice, upozorňuje Světová banka (23.05.2024)
- Kombajny na českých polích: Stalinovy kolosy vystřídali moderní žací obři (23.05.2024)
- ASZ ČR posiluje spolupráci s Libereckým krajem (22.05.2024)
- Zemědělcům vadí například Green Deal, nízké ceny, daně, dovozy či byrokracie (22.05.2024)
- Zemědělci budou jednat s Výborným a Stanjurou o podpoře sektoru (22.05.2024)